Βαθμολογία

Δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή

Σε δύο μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αλεξανδρούπολης οι οκτώ τούρκοι στρατιωτικοί, οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι οκτώ στρατιωτικοί κατηγορούνταν για παράνομη είσοδο στη χώρα καθώς και για ηθική αυτουργία σε παράνομη πτήση (οι επτά) και για εκτέλεση παράνομης πτήσης (ο πιλότος του ελικοπτέρου με το οποίο προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη). Το δικαστήριο τούς έκρινε αθώους για τη δεύτερη κατηγορία, με το σκεπτικό ότι το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ήταν στρατιωτικό και ως εκ τούτου, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν είχε υποχρέωση υποβολής σχεδίου πτήσης.

Τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της δράσης υπό την απειλή ζωής.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι αξιωματικοί περιέγραψαν όσα συνέβησαν το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για εντολές που είχαν λάβει από τους ανωτέρους τους, για τη μεταφορά τραυματιών -όπως υποστήριξαν.

Παράλληλα, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι εάν έμεναν στην Τουρκία σίγουρα θα ήταν τώρα νεκροί.

Είπαν, επίσης, ότι πρόθεσή τους ήταν αρχικά να μεταβούν στη Ρουμανία και μετά στη Βουλγαρία, αλλά τελικά αποφάσισαν να φτάσουν στην Ελλάδα, καθώς το ελικόπτερο δεν είχε περισσότερα διαθέσιμα καύσιμα.

Μετά το πέρας της δίκης, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα κρατητήρια.

Έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και η συνήγορός τους σημειώνει ότι φοβούνται για τη ζωή τους εάν επιστρέψουν στην Τουρκία.

Η Αγκυρα ζητά την έκδοσή τους και Hurriyet σημειώνει ότι οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να περιμένει μάλλον μέχρι τις αρχές Αυγούστου, οπότε θα εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.

Σύμφωνα με Το Βήμα, έξω από το δικαστήριο συγκεντρώθηκαν μουσουλμάνοι, που φώναζαν συνθήματα υπέρ του Ερντογάν και κατά των «ένστολων εγκληματιών», όπως έλεγαν. Μία γυναίκα, δε, ξεδίπλωσε τούρκικη σημαία και την ανέμιζε, με αποτέλεσμα να πέσουν αρκετοί πάνω της για να την αποτρέψουν.

Τη μεταφορά των «8» στο δικαστήριο κάλυψε πλήθος τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών που πέρασαν γι' αυτό τον σκοπό τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κοινή δήλωση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών ανέγνωσε μετά το πέρας της δίκης η μία εκ των συνηγόρων τους, Κατερίνα Δαπουδάνη. Συγκεκριμένα, η δήλωση αναφέρει:

«Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό για τη στήριξη. Σας ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που προκαλέσαμε στο ελληνικό κράτος, αλλά δεν είχαμε κάποια άλλη επιλογή. Πιστεύουμε στις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν είχαμε καμία απολύτως ανάμειξη με την απόπειρα πραξικοπήματος. Είμαστε αξιωματικοί του τουρκικού στρατού και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση όλα αυτά τα χρόνια και αγαπάμε τη χώρα μας. Λυπούμαστε για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία».

Newsroom ΔΟΛ