Βαθμολογία

Πάνω από 290 οι νεκροί στην Τουρκία

Ξεπερνούν τους 290 οι νεκροί και τους 1.400 οι τραυματίες από την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε στην Τουρκία τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, από τους νεκρούς οι 190 είναι απλοί πολίτες, ενώ περισσότεροι από 100 είναι πρόσωπα που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Το πρωί της Κυριακής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέστη στην κηδεία ενός φίλου του που σκοτώθηκε μαζί με τον γιο του τη νύχτα της απόπειρας του πραξικοπήματος. Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους, ο οποίος δεν θεωρείται ιδιαίτερα διαχυτικός στις δημόσιες εμφανίσεις του, ξέσπασε σε κλάματα την ώρα που εκφωνούσε τον επικήδειο λόγο.

Το θύμα ήταν φίλος του, ο γνωστός τούρκος διαφημιστής Ερόλ Ολτσάκ, και σκοτώθηκε μαζί με τον 16χρονο γιο του στη γέφυρα του Βοσπόρου από τους υποστηρικτές των πραξικοπηματιών. Την ώρα που το πλήθος φώναζε «Αλλάχ Ακμπάρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) ο τούρκος πρόεδρος είπε, ξεσπώντας σε κλάματα: «Ο Ερόλ ήταν ένας παλιός μου φίλος. Δεν μπορώ πλέον να μιλήσω. Συλλυπητήρια στην χώρα μας».

Νωρίτερα, είχε καλέσει τους υποστηρικτές του να παραμείνουν στις πλατείες, λέγοντας ότι η απόπειρα πραξικοπήματος από την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν πατάχθηκε από την εθνική βούληση.

Ο Ερντογάν προανήγγειλε επιχείρηση αφανισμού των υποστηρικτών Γκιουλέν με εκκαθάριση του «ιού» σε όλους τους κρατικούς θεσμούς, πέραν στρατού και δικαιοσύνης, ενώ απαντώντας και σε όσους ζητούν εκτελέσεις παρέπεμψε στην Εθνοσυνέλευση, λέγοντας πως «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού».

Ο Ερόλ Ολτσάκ γνωρίστηκε το 1993 με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στάθηκε στο πλευρό του καθ' όλη την πολιτική του καριέρα. Υπήρξαν στενοί συνεργάτες, καθώς ήταν επικεφαλής των προεκλογικών εκστρατειών του AKP. Σύμφωνα μάλιστα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης εκείνος εμπνεύστηκε το όνομα του κυβερνώντος κόμματος.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό