Βαθμολογία

Συνεργασία Vodafone - Wind

Με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση, αλλά και τον ΟΤΕ που κινείται προς άλλες κατευθύνσεις, οι εταιρείες Vodafone και Wind συμφώνησαν να συνεργαστούν στον σχεδιασμό και στην εκμετάλλευση των δικτύων νέας γενιάς.

Πρόκειται για μια συνεργασία που αφορά τα δίκτυα οπτικών ινών, γνωστά ως New Generation Networks (NGN) ή New Generation Access (NGA), τα οποία προσφέρουν υπερ-υψηλές ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, άνω των 100 εκατ. μονάδων πληροφορίας το δευτερόλεπτο (Μbps), και όπου η χώρα υστερεί δραματικά στον συγκεκριμένο τομέα.

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει στόχο, το 2020, τη μετάβαση της Ε.Ε. σε ένα δίκτυο υπερ-υψηλών ταχυτήτων (Gigabit Society), όπου το σύνολο των ευρυζωνικών συνδέσεων θα προσφέρει ταχύτητες μετάδοσης άνω των 30 Mbps. Από αυτές, τουλάχιστον οι μισές θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps, δηλαδή θα βασίζονται σε οπτική ίνα. Τον Ιούνιο του 2015, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα μόλις το 0,2% των ευρυζωνικών συνδέσεων βασιζόταν σε οπτική ίνα και πρόσφερε ταχύτητες 100 Mbps. Ετσι, γι' άλλη μία φορά η Ελλάδα ασθμαίνοντας ακολουθεί τους εταίρους της και, θεωρητικά, θα πρέπει μέσα στα επόμενα 4-5 έτη να δημιουργηθούν περίπου 2 εκατ. συνδέσεις οπτικών ινών.

Οι εταιρείες Vodafone και Wind, με κοινές ανακοινώσεις χθες, ανέφεραν ότι πρόκειται να συνεργαστούν προκειμένου η χώρα να πετύχει τον συγκεκριμένο στόχο. Προς την κατεύθυνση αυτή υπέγραψαν ένα σχετικό μνημόνιο συνεργασίας (MoU), ενώ ήδη έχουν ανακοινώσει επενδυτικά σχέδια πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι δύο εταιρείες έχουν εξαγγείλει επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ (500 εκατ. ευρώ η κάθε μία εταιρεία), εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν επενδύσεις NGA, κυρίως στη σταθερή τηλεφωνία.

Η συμφωνία των δύο επιχειρήσεων, σύμφωνα με το υπόμνημα που κατέθεσαν χθες στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), αποσκοπεί:

1. Στον κοινό σχεδιασμό της ανάπτυξης των δικτύων NGA. Με τον τρόπο αυτό, οι δύο εταιρείες θέλουν να αποφύγουν την άσκοπη επανάληψη επενδύσεων στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Κάτι τέτοιο ήταν συχνό φαινόμενο στη πρώτη γενιά επενδύσεων ανάπτυξης ευρυζωνικών δικτύων (ADSL) και η άσκοπη αυτή επανάληψη είναι σήμερα ορατή κυρίως στους δρόμους της Ελλάδας, τους οποίους διέρχονται δύο ή και περισσότερα «λούκια» ταφής οπτικών ινών. Σύμφωνα με στελέχη της Wind, η τακτική της κάθε εταιρείας να αναπτύξει τις δικές της ιδιόκτητες υποδομές και η απουσία συνεργασίας μεταξύ τους στοίχισαν ακριβά στις τηλεπικοινωνίες και οδήγησαν πολλές επιχειρήσεις ακόμη και στην πτώχευση.

2. Στην εμπορική συνεκμετάλλευση των δικτύων που θα δημιουργηθούν. Η κάθε εταιρεία θα διαθέτει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο, το οποίο ωστόσο θα μισθώνεται στον συνεργάτη της. Δηλαδή η Vodafone θα μισθώνει τις υποδομές της στη Wind και αντίστροφα.

Σύμφωνα με στελέχη των δύο επιχειρήσεων, η συνεκμετάλλευση αυτή δεν απαιτεί έγκριση της ΕΕΤΤ. Επίσης, οι δύο ελληνικές εταιρείες ήδη αναπτύσσουν πιλοτικά δίκτυα οπτικών ινών σε επιλεγμένες περιοχές. Συγκεκριμένα, η Wind αναπτύσσει στην Καλαμάτα και σε έναν δήμο της Αττικής, ενώ η Vodafone στη Ν. Ιωνία (Αττική).

Εμβολισμός ΟΤΕ

Η συγκεκριμένη κίνηση των Vodafone και Wind στοχεύει και στο εμβολισμό των σχεδίων του ΟΤΕ για την ανάπτυξη δικτύων VDSL. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το VDSL παγιώνει την κυριαρχία του ΟΤΕ στην αγορά, καθώς οι ανταγωνιστές του ωθούνται στο μοντέλο της μεταπώλησης των υπηρεσιών του. Η τεχνολογία VDSL ωστόσο, παρόλο που αναβαθμίζει τα υφιστάμενα δίκτυα ADSL, έχει πολλούς περιορισμούς, καθώς αποτελεί μια μείξη τεχνολογίας οπτικής ίνας και του συμβατικού χάλκινου καλωδίου.

Τέλος, οι δύο εταιρείες Vodafone και Wind ευελπιστούν στην αξιοποίηση του προγράμματος ύψους 400 εκατ. ευρώ από την ελληνική κυβέρνηση, που στόχο θα έχει την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς. Είναι το μόνο πρόγραμμα που έχει λάβει μέχρι σήμερα την έγκριση της Κομισιόν στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και το οποίο θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ (2016-2020).

Βαγγέλης Μανδραβέλης (Καθημερινή)