Βαθμολογία

Μπουρούσης: «Μεγάλο κίνητρο για τον Παναθηναϊκό»

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, Γιάννης Μπουρούσης.
Ο διεθνής καλαθοσφαιριστής, αναφέρθηκε στους στόχους του με τον Παναθηναϊκό, στις αντιδράσεις των Ελλήνων οπαδών στο άκουσμα της μεταγραφής του στους «Πράσινους», αλλά και στον χαρακτήρα του.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιάννης Μπουρούσης στον ΣΠΟΡ ΦΜ:

Για το λόγο που επέλεξε τον Παναθηναϊκό: «Η αλήθεια είναι ότι κοιτούσα το ΝΒΑ. Είχα προτάσεις ενός έτους, που όταν άρχισα να μιλάω με το ΝΒΑ περίμενα διετές συμβόλαιο. Δεν ισχύει τόσο έντονα για τους Σπερς, ήταν άλλες ομάδες και στο τέλος της εβδομάδας φτάσαμε στους Γουόριορς. Δεν ήταν τα ίδια λεφτά με τον Παναθηναϊκό, αλλά με το μίνιμουμ συμβόλαιο στο ΝΒΑ. Θεώρησα πως θα ήταν ρίσκο να πάω για ένα χρόνο και αν δεν έπαιζα ίσως να είχα πρόβλημα. Επέλεξα τον Παναθηναϊκό για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Συναντήθηκα με τον πρόεδρο πριν περίπου ένα μήνα και είπα πως αν δεν γίνει κάτι στο ΝΒΑ θα υπογράψω στον Παναθηναϊκό. Του μίλησα ειλικρινά, δεν τον κορόιδεψα και μου είπε πως θα με περιμένει».

Για τους στόχους του με τον Παναθηναϊκό: «Ο στόχος μου είναι, όπως πήγα πέρσι στη Βιτόρια και είπα πως έχω κίνητρο, να το δείξω κι εδώ. Αν ήταν για τα χρήματα θα έμενα στην Κίνα. Έχω μεγάλο κίνητρο για μένα, για την ομάδα και τον πρόεδρο που με εμπιστεύτηκε. Πιο πολύ αυτή τη στιγμή για την ομάδα σημαντικό είναι να βρει χημεία, να δουλέψει και να φτάσει στο Final Four. Δεν είναι όπως στη Βιτόρια, που ο στόχος ήρθε στην πορεία. Όλα μπορούν να συμβούν, δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω».

Για το πώς τον έπεισε τελικά να πει το «ναι». ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος: «Έτυχε να βρεθούμε στον ίδιο χώρο το Σαββατοκύριακο και με ένα χαμόγελο ήταν σαν να μου έλεγε ‘τελείωσέ το’».

Για το αν περίμενε τις κινήσεις του Παναθηναϊκού για να ενισχυθεί, προτού συμφωνήσει: «Δεν το σκέφτηκα αυτό. Είδα πάντως με τις μέρες πως η ομάδα με τις κινήσεις που κάνει δυναμώνει. Ένα συν παραπάνω είναι η προσθήκη του Τζέιμς, που τον σέβομαι και με σέβεται, ενώ γνωρίζω και άλλα παιδιά από την ομάδα του Παναθηναϊκού. Είναι ένα γνώριμο περιβάλλον για μένα».

Για το γεγονός ότι έχει ηρεμήσει σαν χαρακτήρας: «Τι έχει ο χαρακτήρας μου (γέλια); Δεν έχει κάτι κακό. Είχε. Πλέον αν γίνει ένα περιστατικό δεν θα αντιδράσω με τη μία. Θα περιμένω να περάσουν δέκα φορές. Την ενδέκατη θα αντιδράσω, όμως. Κι εσείς θα αντιδρούσατε. Για μένα ήταν όλα τέλεια στο εξωτερικό. Έγινα καλύτερος άνθρωπος, πήρα εμπειρίες, με σέβονται πολύ σε όλες τις ομάδες. Έκανα φίλους και στο Μιλάνο και στη Ρεάλ και στη Βιτόρια. Όταν κάνεις παιδιά έχεις κι άλλες ευθύνες. Τα παιδιά σε ωριμάζουν από τη μέρα που γεννιούνται».

Για το πώς περιμένει την πρώτη του εμφάνιση στο ΟΑΚΑ: «Δεν έχω άγχος, δεν το έχω σκεφτεί καν. Θα προετοιμαστώ και θα είμαι έτοιμος σιγά-σιγά».

Για τις αντιδράσεις οπαδών στη μεταγραφή του και τις ’10 μέρες’: «Τα περισσότερα μηνύματα ήταν θετικά. Θα υπάρχουν και αρνητικά. Θα προσπαθήσω να κάνω τα αρνητικά θετικά. Η κίνηση για τις ’10 μέρες’ ήταν κάτι που έκανα επειδή σαν Έλληνας αισθάνθηκα άσχημα, βλέποντας να βρίζουν μία ελληνική ομάδα. Δεν θα μπω στη διαδικασία ποιος με ήθελε και ποιος όχι. Η διοίκηση με ήθελε και θα προσπαθήσω να βοηθήσω την ομάδα. Ήρθα συνειδητά».

Για το αν είχε βρεθεί ξανά κοντά στον Παναθηναϊκό: «Είναι η δεύτερη φορά που έφτασα κοντά στον Παναθηναϊκό. Πήρα την απόφαση τότε να μείνω στον Ολυμπιακό, γιατί αν δεν έμενα εκεί θα πήγαινα στο Σαν Αντόνιο».

Για το αν του είχε πει πως θα τον φέρει στον Παναθηναϊκό ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος μετά την πρόκριση της Λαμποράλ στο ΟΑΚΑ: «Δεν μου είπε τίποτα, όπως λένε. Μου είπε συγχαρητήρια για την πρόκριση, όπως ήρθε και στα αποδυτήρια. Δεν είπε κάτι άλλο». ¨

Για το ότι δεν θα έχει συμπαίκτη τον Διαμαντίδη: «Πήρε μια απόφαση, αλλά ο καθένας πιστεύει πως μπορεί να παίξει έναν ακόμη χρόνο. Αν αισθάνεται ότι μπορεί να γυρίσει, γιατί να μην το κάνει; Δεν είναι κακό. Είναι λίγο στενάχωρο να ξέρω ότι επέστρεψα στον Παναθηναϊκό ένα μήνα αφότου έφυγε ο Δημήτρης».

Για τους ήπιους τόνους στους φετινούς τελικούς: «Πιστεύω πως έπαιξε μεγάλο ρόλο η αποχώρηση του Διαμαντίδη και ο σεβασμός που υπάρχει για εκείνον αλλά και για τον Σπανούλη».

Για την επαφή του με τον Αργύρη Πεδουλάκη: «Έτυχε ο κόουτς να με θέλει στον Πανελλήνιο πριν δέκα χρόνια. Μιλήσαμε και τώρα. Του αρέσει πολύ η δουλειά και πρέπει να αντεπεξέλθω».

Για το ρόλο του στον Παναθηναϊκό κι αν θα είναι κάτι σαν… πλέι μέικερ όπως στη Λαμποράλ: «Μη με ψηλώνεις, 2,09μ. είμαι! Εννοείται πως ό,τι έκανα φέτος δεν ήταν τυχαίο. Δεθήκαμε με την ομάδα στη Βιτόρια, βρήκαμε χημεία και κάναμε μια απίστευτη σεζόν. Εγώ θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι θέλει ο κόουτς. Ξέρω καλά τον Καλάθη και τον Τζέιμς και πιστεύω πως μπορώ να βοηθήσω στο κομμάτι της δημιουργίας. Δεν είναι όμως σωστό να μιλάμε για μένα, η ομάδα έχει σημασία».

Για την προσήλωσή του στο μπάσκετ όσο ήταν στο εξωτερικό και αν θα αλλάξει κάτι τώρα που επέστρεψε στην Ελλάδα: «Το μπάσκετ θέλει κάθε μέρα προπόνηση. Η βελτίωση είναι εγκεφαλικά. Στη Βιτόρια ήμουν γήπεδο-σπίτι, δεν υπήρχε αυτό το γύρω-γύρω που υπήρχε στην Ελλάδα. Έχω την εμπειρία και θέλω πολύ να λειτουργήσω όπως έκανα και στο εξωτερικό. Να μην πάρω την εφημερίδα και να μη διαβάσω τα σάιτ τι γράφουν για μένα. Στο εξωτερικό δεν υπάρχει αυτό και βοηθά πολύ».

Για τον ανταγωνισμό στην Ελλάδα πέρα από τον Ολυμπιακό: «Πιστεύω πως ο Άρης δουλεύει πολύ καλά με τον κ. Πρίφτη και τον κ. Λάσκαρη που βάζει λεφτά. Στην ΑΕΚ μπαίνουν λεφτά, αλλά πρέπει να σταθεροποιηθεί η ομάδα».

Για το αν είχε πρόταση από την ΑΕΚ: «Δεν δέχτηκα κάποια κρούση από την ΑΕΚ, ούτε πέρσι. Για μένα η ΑΕΚ ήταν το σκαλοπάτι και η μεγάλη βοήθεια για την καριέρα μου. Η ΑΕΚ με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Έκανα δύο χειρουργεία πολύ ακριβά και δεν είχαμε τη δυνατότητα να τα κάνουμε. Ο κ. Νικολάου μού είχε πει τότε ότι πρέπει να καθίσω για ενάμιση χρόνο στο κρεβάτι. Ήταν δύσκολα, αλλά αντεπεξήλθαμε και είμαστε πλέον εδώ».

Για τους λόγους των αποτυχιών της ομάδας: «Φταίμε όλοι! Σου κάνει; Αν ξεκινήσουμε ανάλυση για τα τελευταία επτά χρόνια, μπορούν να σου πουν πολλοί διάφορα. Όλοι βλέπουν αν αγαπώ την Εθνική. Μιλώ για τη φανέλα, όχι για την ομοσπονδία ή τον Βασιλακόπουλο. Την έχω ζήσει έντεκα χρόνια την Εθνική και την πονάω περισσότερο κι από το σπίτι μου. Μπορεί να ακούγεται σε κάποιους υπερβολικό ή γλείψιμο, αλλά έτσι είναι. Εγώ είμαι ακόμη παίκτης, όταν γίνω παράγοντας ξέρω τον τρόπο και θα τα πω. Δεν έχω τέτοιο θάρρος να τα πω στον κ. Βασιλακόπουλο».

Για το μήνυμά του προς τον κόσμο για το πολεμικό κλίμα μεταξύ οπαδών: «Τα μηνύματα τα έχουμε δώσει αμέτρητες φορές. Κάποια στιγμή θα σταματήσει, όπως φέτος θα σεβαστεί ο κόσμος και θα είναι λιγότερες οι ασχήμιες. Πρέπει να το χαίρεται ο κόσμος το παιχνίδι. Όταν ήμουν στη Μαδρίτη, ο κόσμος γελούσε με αυτά που γίνονταν στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός. Είναι κρίμα».

Για την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο σε μικρή ηλικία: «Δεν άρχισα με το μπάσκετ. Τερματοφύλακας ήθελα να γίνω. Μου αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο. Όταν ήμουν στη Ρεάλ δεν είχα χάσει παιχνίδι».

Για το αν είχε κάποιο πρότυπο: «Έβλεπα κυρίως τα ΠΑΟΚ-Άρης μικρός. Μου άρεσαν όλοι, δεν ήμουν φανατικός. Ήμουν ουδέτερος».

Για το αν θέλει να παίρνει το τελευταίο σουτ: «Δεν είναι η θέση μου να πάρω το τελευταίο σουτ. Θα μπορούσα όμως και φέτος απέναντι στη Φενέρ να πάρω την πάσα. Το κάνεις, αν μπει είσαι ήρωας, αν όχι τελείωσε, τι να κάνουμε. Όποιο άθλημα κι αν παίζεις, αν είσαι επαγγελματίας δεν υπάρχει φόβος».

Για την ονομασία του ΟΑΚΑ σε «Νίκος Γκάλης»: «Εγώ το ξέρω ΟΑΚΑ. Μη με βάζεις να ασχοληθώ με τα πολιτικά. Αν ασχοληθώ με τα πολιτικά, δεν θα παίξω μπάσκετ (γέλια)».

Για το γεγονός ότι είναι πλέον πιο προσιτός στα ΜΜΕ: «Όταν μιλούσα τότε, πριν φύγω για το εξωτερικό, μου έλεγαν γιατί μιλούσα».

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ