Βαθμολογία

Πολύνεκρη τραγωδία στην Ιταλία

Στους 20 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στην περιφέρεια Απουλία της νότιας Ιταλίας. Πάνω από 50 οι τραυματίες, πολλοί εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση.

«Είναι σαν αεροπορικό δυστύχημα» δηλώνει ο δήμαρχος του Κοράτο στο Μπάρι περιγράφοντας το μέγεθος της καταστροφής από τη μετωπική σύγκρουση. Τα περισσότερα θύματα ήταν εργαζόμενοι, φοιτητές και τουρίστες που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο του Μπάρι. Οι διασώστες ανέσυραν ζωντανό από τα συντρίμμια ένα επτάχρονο αγόρι, το οποίο μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού συνεχίζεται και εκφράζονται φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών, καθώς τα συγκεκριμένα τρένα μεταφέρουν καθημερινά πολλούς επιβάτες. Τουλάχιστον οι 18 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Έκκληση για δωρεά αίματος απευθύνουν τα τοπικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το δυστύχημα οφείλεται πιθανώς σε ανθρώπινο λάθος, στη μη τήρηση της προβλεπόμενης προτεραιότητας από έναν εκ των δυο μηχανοδηγών.

Η μετωπική σύγκρουση των τρένων έγινε στην ύπαιθρο βόρεια του Μπάρι, μεταξύ των περιοχών Ρούβο και Κοράτο. Τα πρώτα βαγόνια των δύο τρένων έχουν μετατραπεί σε μία άμορφη μάζα σιδερικών.

Αεροφωτογραφία δείχνει βαγόνια να έχουν συντριβεί από τη μετωπική σύγκρουση, ενώ συντρίμμια είναι διασκορπισμένα και στις δύο πλευρές της σιδηρογραμμής. Καθεμιά από τις δύο αμαξοστοιχίες αποτελούνταν από τέσσερα βαγόνια.

Σκηνές πανικού επικρατούν στο σημείο του δυστυχήματος, όπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, πυροσβέστες και ασθενοφόρα.

Ο ιταλός υπουργός Μεταφορών Γκρατσιάνο Ντελ Ριο μεταβαίνει στην περιοχή του δυστυχήματος στην Απουλία, ενώ ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι επέστρεψε αμέσως στην Ρώμη από το Μιλάνο για να παρακολουθήσει τον συντονισμό των πρώτων βοηθειών.

Ο αντιπρόεδρος της περιφέρειας της Απουλίας, Αντόνιο Νουντσιάντε, έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση».

Στο νοσοκομείο της περιοχής 'Αντρια, όπου διακομίσθηκαν πολλοί τραυματίες, υπάρχει σοβαρή έλλειψη αίματος για μεταγγίσεις και οι αρχές ζήτησαν από τους εθελοντές αιμοδότες, αλλά και όλους τους πολίτες να σπεύσουν σε βοήθεια.

Οι πυροσβέστες συνεχίζουν να βρίσκονται στο σημείο του δυστυχήματος προπαθώντας να εντοπίσουν τυχόν άλλα θύματα. Το έργο τους δυσχεραίνεται όμως από την κατάσταση των αμαξοστοιχιών, οι οποίες έχουν συνθλιβεί η μία πάνω στην άλλη.

Newsroom ΔΟΛ