Βαθμολογία

Σαν σήμερα το «θαύμα» της Γερμανίας στο Μαρακανά

Μια μεγάλη νίκη και ήττα, μια αξεπέραστη ντροπή-ταπείνωση και αμέτρητη λύπη-στεναχώρια έναντι μιας εμφάνισης-θριάμβου και μιας ανεπανάληπτης ποδοσφαιρικής παράστασης. Αυτά και ίσως πολλά ακόμα μπορεί να σκεφτεί κάποιος αν φέρει στη μνήμη του, την μοναδική αναμέτρηση μεταξύ Βραζιλίας και Γερμανίας πριν από 2 χρόνια στο Μουντιάλ.

Η διοργάνωση που έλαβε χώρα στη «ποδοσφαιρομάνα» Βραζιλία, δεν άφηνε περιθώρια πέρα από το «καυτό» φαβορί, τη «Σελέσαο» για κάποιον άλλον πρωταθλητή. Όμως εν τέλει τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά, ίσως τελείως διαφορετικά από ότι θα περίμενε κανείς, με τη Γερμανία να πετυχαίνει ένα επίτευγμα που όμοιο που δεν έχει ξανασυμβεί.

Αν σου φαίνεται δύσκολο να προσπεράσεις το εμπόδιο της Βραζιλίας σε μια διοργάνωση, μέσα στο «σπίτι» της όπου λογικά φαντάζει από όλους ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί και μάλιστα με 7 γκολ... τότε δεν έχεις καταλάβει τι πάει να πει «γερμνανική ισχύς»!

Σε έναν ποδοσφαιρικό «οργασμό» για τη νασιονάλμανσαφτ, το παιχνίδι αποτέλεσε γερμανικό μονόλογο. Στο 11' ο Μίλερ έκανε το 0-1 κι απ' το 23' έως το 29' ο δείκτης του σκορ είχε ανέβει στο 0-5! Οι Βραζιλιάνοι έμοιαζαν με ερασιτέχνες, αδύναμους να ακολουθήσουν στο ρυθμό της καλοκουρδισμένης γερμανικής «μηχανής», σ' έναν ατέρμονο και βασανιστικό εφιάλτη. Ο Σίρλε στην επανάληψη έκανε με δυο ακόμα γκολ το 0-7, μέχρι ο Όσκαρ να πετύχει το ασήμαντο γκολ μιας «ξεφτισμένης» τιμής.

Το τέλος του αγώνα βρήκε άπαντες στην ίδια κατάσταση στην οποία βρέθηκαν στα πρώτα εφιαλτικά 30 λεπτά. Εμβρόντητοι, είχαν παρακολουθήσει την ιστορία να γράφεται μπροστά τους, με τους «οικοδεσπότες» όμως να παίζουν το ρόλο του τραγικού θύματος. Απ' την άλλη οι Γερμανοί πανηγύριζαν την πρόκρισή τους στον τελικό, έχοντας επιβληθεί ολοκληρωτικά και προσθέτοντας ένα σωρό ρεκόρ στο ενεργητικό τους.

Αρχικά, επρόκειτο για τη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία τους. Ακόμη, ο σκόρερ Κλόζε έφτανε τα 16, ξεπερνώντας τον Ρονάλντο στην κορυφή της λίστας των «μπομπερ» των Μουντιάλ, ενώ έγινε και ο πρώτος παίκτης που έπαιζε σε 4 ημιτελικούς της διοργάνωσης. Παράλληλα, η ήττα ήταν η βαρύτερη στην ιστορία των Βραζιλιάνων απ' το 1920 και το 6-0 απ' την Ουρουγουάη και μετέτρεψε την απόσταση απ' το «Maracanazo» σε μηδενική, μέσα σε μόλις 90' ποδοσφαίρου...


 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ