Βαθμολογία

«Λουτρό αίματος» στη Βαγδάτη

Πολλά παιδιά μεταξύ των θυμάτων της έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου, σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Βαγδάτης. 150 οι τραυματίες. Εξαγριωμένο πλήθος επιτέθηκε στον πρωθυπουργό της χώρας.

Τουλάχιστον 125 νεκροί, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, και περίπου 150 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της έκρηξης παγιδευμένου από το Ισλαμικό Κράτος, αυτοκινήτου σε πολυσύχναστο δρόμο στο κέντρο της Βαγδάτης, αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπως ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία.

Η περιοχή Καράντα, στην οποία διαμένουν κυρίως Σιίτες, ήταν γεμάτη από κόσμο εκείνη την ώρα λόγω του Ραμαζανιού ενώ μια δεύτερη βόμβα εξερράγη γύρω στα μεσάνυχτα σε άλλη σιιτική περιοχή, βόρεια της πρωτεύουσας, σκοτώνοντας πέντε ακόμα άτομα.

Σύμφωνα με αναφορές, οι τζιχαντιστές χρησιμοποίησαν ένα φορτηγό ψυγείο, το οποίο γέμισαν με εκρηκτικά ενώ μετά την έκρηξη προκλήθηκε μεγάλη φωτιά, με αρκετά κτίρια να παθαίνουν τεράστιες ζημιές.

Η βομβιστική επίθεση στο Καράντα καταγράφεται ως η πιο αιματηρή που έχει σημειωθεί στο Ιράκ φέτος και ήρθε μία εβδομάδα μετά την ανακατάληψη από τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας της πόλης Φαλούτζα, η οποία ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Η ανώτατη σουνιτική θρησκευτική οργάνωση της χώρας, η Ένωση Μουσουλμάνων Λογίων χαρακτήρισε την επίθεση "αιματηρό έγκλημα, ανεξαρτήτως από ποιον έγινε και ποια ήταν τα κίνητρά του".

Την Κυριακή το σημείο της έκρηξης επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός της χώρας, Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με το εξαγριωμένο πλήθος, που φώναζε "κλέφτη" και "σκύλος" ενώ η αυτοκινητοπομπή του δέχτηκε "βροχή" από πέτρες.

Πηγή: BBC