Βαθμολογία

Ρέλλας: «Ανησυχώ πως θα έχουμε αποχωρήσεις ομάδων»

Δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό «Libero 107,4Fm», της Θεσσαλονίκης, έκανε ο μεγαλομέτοχος του Παναιγιάλειου και αντιπρόεδρος της Football League Αντώνης Ρέλλας, ο οποίος αναφέρθηκε σ΄όλα τα φλέγοντα θέματα που έχουν να κάνουν με το νέο πρωτάθλημα.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις ομάδες που ανέβηκαν από την Γ Έθνική. Ειδικά τις ιστορικές ομάδες όπως ο ΑΡΗΣ και ο ΟΦΗ. Τέτοια ονόματα δίνουν ξεχωριστό χρώμα και ξεχωριστό τόνο στο πρωτάθλημα της Β Εθνικής, το οποίο είναι πολύ δύσκολο».

Για το αν βγήκε ωφελημένη η Φούτμπολ Λίγκ από την παρουσία ιστορικών ομάδων σε αυτήν: «Η κατηγορία βγήκε ωφελημένη συγκυριακά. Δεν γίνεται με την παρουσία ενός χρόνου ομάδων όπως του ΑΡΗ, της ΑΕΚ και του ΟΦΗ να αλλάξει τα δεδομένα. Η Φούτμπολ Λιγκ έχει πολλά οικονομικά προβλήματα που δεν αφήνουν το πρωτάθλημα να γίνει ανταγωνιστικό. Η Σούπερ Λιγκ είναι πρωτάθλημα των πλουσίων και η Φούτμπολ Λιγκ πρωτάθλημα των φτωχών. Πρέπει να βρεθούν χορηγοί για να γίνει αυτή η κατηγορία βιώσιμη και ανταγωνιστική. Πρέπει συνολικά και όχι αποσπασματικά να δούμε το πρόβλημα αυτό. Μια ομάδα της Φούτμπολ Λίγκ είχε από τη χορηγία του ΟΠΑΠ και τα τηλεοπτικά  του ΟΤΕ ΤV 200.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Είναι πολύ συμβατό ρόστερ  για μια ομάδα της β εθνικής είναι  ένα μπάτζετ 600-700 χιλιάδων ευρώ μαζί και με την ομάδα της κ20 που πρέπει να συμμετέχει στο πρωτάθλημα».

 Για τον ρόλο ενός μεγαλομετόχου στις ομάδες: «Πρέπει να υπάρχει ένα άτομο που να βάλει το χέρι στην τσέπη, πρέπει κάθε χρόνο να βάζει και από τον προσωπικό του λογαριασμό ένα ποσό των 300.000 ευρώ. Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα δεν είναι επένδυση. Στο μεράκι και στο χαρακτήρα του Έλληνα που θέλει να έχει μια ομάδα με ιστορία, θα πρέπει να βρεθεί ένας άνθρωπος που θα βάζει στην ομάδα τουλάχιστον 300.000 ευρώ τον χρόνο».

Για το πώς μπορεί να βοηθήσει τα προβλήματα αυτά η καλύτερη οργάνωση των ακαδημιών: «Πάρα πολλές ομάδες έχουν οργανωθεί γύρω από τις ακαδημίες τους. Εμείς ως Παναιγιάλειος  έχουμε κ20, κ17, κ15 και πέρσι 3 παίκτες της κ20 προβιβάστηκαν στην ανδρική ομάδα. Δεν λύνεται όμως μόνο έτσι το πρόβλημα. Περιμένω μια ευρύτερη συναίνεση στο ποδόσφαιρο. Δεν είδα την πρόταση του κ. Πανόπουλου να συμπεριλαμβάνει μέσα την Φούτμπολ Λιγκ, να πουν δηλαδή ότι θα χρηματοδοτούμε και την Φούτμπολ Λίγκ, με ένα ποσό που να έχει μια αποδοτικότητα. Είναι άκρως προβληματικό για το ότι καμία πρόταση δεν συμπεριλαμβάνει μέσα την Φούτμπολ Λίγκ. Πρέπει να υπάρξει ένα μεικτό σύστημα αλληλοβοήθειας μεταξύ της Σουπερ Λίγκ και της Φούτμπολ Λίγκ. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι στο χώρο της Φούτμπολ Λίγκ και εγώ πρότεινα να κάτσουμε με τον κ. Μποροβήλο και να συζητήσουμε τι είναι καλύτερο για το Ελληνικό Ποδόσφαιρο».

Για τις χορηγίες αυτής της χρονιάς στην Φούτμπολ Λίγκ: «Επισήμως δεν υπάρχει καμία χορηγία. Έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις με τη Νόβα για την κάλυψη των τηλεοπτικών,  αφού τέλειωσε η σύμβαση με τον ΟΤΕ και είναι επιθυμία του ΟΤΕ να μην ανανεωθεί, καθώς δεν το θεωρεί προσοδοφόρο το πρωτάθλημα της Β Εθνικής. Υπάρχει κεντρική διαχείριση στο τηλεοπτικό κομμάτι όπως προβλέπει το καταστατικό της Φούτμπολ Λιγκ. Όσον αφορά το κεντρικό χορηγό της κατηγορίας αυτός τα τελευταία χρόνια είναι ο ΟΠΑΠ, έχουμε κάνει κινήσεις και σε άλλες παρόμοιες εταιρείες που κινητοποιούνται στην Ελλάδα και περιμένουμε. Σε αυτό υα βοηθήσει πάρα πολύ το όνομα του ΑΡΗ στην Φουτμπολ Λίγκ. Όταν η ΑΕΚ έπαιζε στην Φούτμπολ Λίγκ πήραμε επιδότηση 4.500.000 ενώ πέρυσι πήραμε μόλις 2.500.000 από τον ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ είναι μια τεράστια εταιρεία και έχει μεγάλα οφέλη από το Ελληνικό πρωτάθλημα. Πρέπει να στηρίξουμε τον  αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο. Πρέπει να υπάρξουν σημαντικές χορηγίες για να μην υπάρχουν τα φαινόμενα που παρατηρούνται τελευταία και αμαυρώνουν την εικόνα του Ελληνικού ποδοσφαίρου».

Για το πόσες ομάδες θα ανέβουν στην Σούπερ Λίγκ: «Η προκήρυξη λέει ότι θα ανέβουν οι 2 πρώτοι και θα πέσουν οι 4. Πρέπει να μπουν και τα νέα μέλη, να γίνουν οι συζητήσεις και να στείλουμε την προκήρυξη στην Σούπερ Λίγκ προς έγκριση, μέχρι τις 15 Ιουλίου. Σε πρόσφατη συνάντηση με την ΕΠΟ , υπήρξε η επιθυμία σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια η Φούτμπολ Λίγκ να απαρτίζεται από 14 ομάδες, όπως υπάρχει η πρόθεση να κάνουν και στην Σούπερ Λίγκ. Δεν είναι ωραία εικόνα οι αποχωρήσεις από τις επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας. Όταν κάποιες ομάδες αποχωρούν επιβαρύνουν κοστολογικά και τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος».

Για το πρόγραμμα μεταδόσεων του πρωταθλήματος της Football League: «Έχει συζητηθεί ήδη το θέμα με τις μεταδόσεις  και σε μεγάλο ποσοστό θα υλοποιηθεί η σκέψη, μόλις υπάρξει η συμφωνία με τη ΝΟΒΑ».

Για το ποιες ομάδες θα πρωταγωνιστήσουν και για το αν φοβάται κάποια αποχώρηση στην μέση της σεζόν: «Σίγουρα ΑΡΗΣ και ΟΦΗ έχουν τον πρώτο λόγο και θα έβαζα μέσα σε αυτές και τα Τρίκαλα, την Λαμία και τον Απόλλωνα Σμύρνης. Αυτή η πεντάδα πιστεύω θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν σας κρύβω την ανησυχία μου και φέτος να υπάρξουν φαινόμενα με αποχωρήσεις αλλά ελπίζω να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα με πέρυσι και να μην σκάσουν οι ομάδες στο μέσον της σεζόν».

Για τα γήπεδα της κατηγορίας: «Είναι σαφώς καλύτερα τα γήπεδα, ελάχιστα είναι τα γήπεδα που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Είναι σίγουρα πολύ καλύτερες οι προϋποθέσεις τουλάχιστον αναφορικά με το θέμα των αγωνιστικών χώρων».

Για το αν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις αναφορικά με τις εγκαταστάσεις για να συμμετέχει μια ομάδα της Γ’ Εθνικής στην Football League: «Οι αρμόδιοι δημοτικοί φορείς έχουν ήδη αναλάβει την βελτίωση του γηπέδου της Σπάρτης και στο κομμάτι του αγωνιστικού χώρου θα είναι έτοιμο για την σεζόν που έρχεται. Τώρα κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δεν υπάρχουν, είναι τα άκρως αναγκαία όπως τα αποδυτήρια, το βοηθητικό κέντρο τα οποία πρέπει να έχουν την απαιτούμενη άδεια. Όλα τα στάδια που θα διεξαχθούν οι αγώνες της Φούτμπολ Λίγκ έχουν την απαραίτητη άδεια».

 Για το αν θα είναι ένας ο όμιλος: «Ο όμιλος θα είναι ένας».

Για τις διαπραγματεύσεις που  κάνει ο ίδιος: «Τα τρια τελευταία χρόνια έχουμε αξιοπρεπή παρουσία στην Φούτμπολ Λίγκ και προσπαθούμε να προσελκύσουμε ανθρώπους που αγαπάνε το ποδόσφαιρο και θέλουν να βοηθήσουν».

Αναφορικά με την αδειοδότηση των ομάδων της Φούτμπολ Λίγκ και από πού προέρχεται η αδειοδότηση: «Οι αδειοδοτήσεις όχι μόνο για την Φούτμπολ Λίγκ αλλά και για την Σούπερ Λίγκ είναι δύο. Η μια είναι κάθε καλοκαίρι που απαιτούνται κάποια δικαιολογητικά για να πάρουν την έγκριση από την ΕΕΑ για την συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα και η άλλη είναι τον Απρίλιο-Μάϊο για την αδειοδότηση της επόμενης σεζόν από την Επιτροπή Ελέγχου Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ».

Για το τι ισχύει σε περιπτώσεις σαν του ΑΡΗ: «Σε πρώτο στάδιο θα δώσει το οκ η ΕΕΑ, θα πρέπει να καλυφθεί το μετοχικό κεφάλαιο που για την Φούτμπολ Λίγκ είναι το κατώτατο είναι 300.000 ευρώ. Οι ομάδες που έρχονται δεν έχουν κανένα περιορισμό και θα είναι υπό επιτήρηση ως καινούργιες ΠΑΕ και τον ερχόμενο Ιανουάριο θα καταθέσει ο ΑΡΗΣ τον φάκελο του για να εξεταστεί από την ΕΠΟ για το ερχόμενο πρωτάθλημα. Ο ΑΡΗΣ αφού θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο θα καταθέσει φάκελο για την Σούπερ Λίγκ που είναι άλλα τα κριτήρια».

Για το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Φούτμπολ Λίγκ: «Το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου όπως και πέρυσι και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Μαϊου.»

 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ