Βαθμολογία

Κάνουν καλό τα φρούτα του χειμώνα

Τα χειμωνιάτικα φρούτα έχουν υψηλή διατροφική αξία με κύριο χαρακτηριστικό την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C για να ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας. Παρακάτω δίνονται διατροφικά στοιχεία για τα πιο συνηθισμένα χειμωνιάτικα φρούτα.

Πορτοκάλι: Το πορτοκάλι είναι το φρούτο που χαρακτηρίζει τον χειμώνα. Πιο συγκεκριμένα το πορτοκάλι είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και φυτικών ινών. Η βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού και προστατεύει από ασθένειες. Επιπλέον η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τη σύνθεση του συνδετικού ιστού, την απορρόφηση του σιδήρου και τη σύνθεση κυττάρων του αίματος. Τρώγεται σκέτο σαν φρούτο και περισσότερο καταναλώνεται σε χυμούς ή /και με την προσθήκη και άλλων φρούτων.

Ακτινίδιo: Είναι ένα ιδιαίτερο σε μορφή και γεύση φρούτο, το οποίο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε άλλο φρούτο. Περιέχει ακόμα κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιχνοστοιχεία, ενώ κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι φυτικές ίνες. Προσφέρει λόγω της αντιοξειδωτικής του αξίας αντιμικροβιακή προστασία. Οι φυτικές του ίνες συμβάλουν στην καλύτερη πέψη, αλλά και λειτουργία του εντέρου. Βέβαια απαιτείται προσοχή, αφού τα σποράκια που περιέχει είναι επικίνδυνα και πρέπει να αποφεύγονται σε παθήσεις όπως εκκολπωμάτωση, γαστρίτιδα, έλκος, ενώ το «τριχωτό» του δέρμα προκαλεί δερματικές αλλεργίες σε πολλούς, που το αποφεύγουν για αυτό το λόγο.

Μανταρίνι: Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι, δύο μέτρια μανταρίνια αποδίδουν 53 θερμίδες. Το μανταρίνι είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και είναι επίσης πλούσιο σε καροτινοειδή τα οποία, εκτός από πολλές ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, δίνουν στα μανταρίνια το πορτοκαλί τους χρώμα. Είναι πλούσια πηγή καλίου που βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεση επίσης και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α.

Μήλο: Eνα μέτριο μήλο περιέχει περίπου 60 θερμίδες. Περιέχει μεταλλικά στοιχεία τα οποία ενισχύουν τα οστά και προστατεύουν από την οστεοπόρωση. Bοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς. Είναι επίσης πηγή βιταμινών όπως Α & C και άλλων αντιοξειδωτικών (κυρίως φλαβονοειδή) ωφέλιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό, αφού του προσφέρει αντιγηραντική, αγχολυτική και αντιπυρετική προστασία.

Μπανάνα: Οι μπανάνες περιέχουν φυσικά σάκχαρα σε συνδυασμό με φυτικές ίνες. Μια μπανάνα είναι μία άμεση συνεχή πηγή ενέργειας λόγω τις περιεκτικότητας της σε υδατάνθρακες. Ο άνθρωπος καλύπτει με υδατάνθρακες το μισό περίπου από τις καθημερινές ανάγκες του. Η έρευνα απέδειξε ότι μόνο δύο μπανάνες παρέχουν αρκετή ενέργεια για μια εντατική προπόνηση 90 λεπτών.

Ρόδι: Στην αρχαία Ελλάδα όπως και σήμερα, το ρόδι θεωρείται το φρούτο της γονιμότητας. Είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. Ο καρπός ροδιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός θερμιδικά (68 θερμίδες σε 100 γρ. καρπού) και ιδιαίτερα πλούσιος σε υδατάνθρακες και κάλιο.

Πηγή: diatrofi.gr