Βαθμολογία

Γκρ(ιεζμάν)έμισαν τα όνειρα των Ιρλανδών οι Γάλλοι

Νικητές αναδείχθηκαν για ακόμα μια φορά απέναντι στους Ιρλανδούς οι Γάλλοι, οι οποίοι με έναν πιο «νόμιμο» τρόπο αυτή τη φορά αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ, έκαμψαν με εντυπωσιακό τρόπο την αντίσταση των αντιπάλων τους, επικρατώντας εν τέλει με σκορ 2-1. Λυτρωτής και πρωταγωνιστής  στην αναμέτρηση του Ζερλάν ο Γκριεζμάν, τον οποίο θα κάνουν αρκετό καιρό να ξεχάσουν οι Ιρλανδοί, ίσως περισσότερο και από αυτόν που έκαναν ώστε να ξεπεράσουν τη γνωστή ιστορία με τον Ανρί...
Τη γνωστή αυτή ιστορία που δημιουργήθηκε το Νοέμβριο του 2009, όταν οι δύο ομάδες έπαιξαν σε δύο αγώνες την πρόκρισή τους στο Μουντιάλ του 2010.Ο πρώτος αγώνας έγινε στις 14 Νοεμβρίου στο Δουβλίνο, όπου η Γαλλία με γκολ του Ανελκά νίκησε 1-0 και απέδειξε πως μπορεί να χειριστεί με σχετική ευκολία την «υπόθεση πρόκριση».
Τα πράγματα βέβαια είχαν μια τελείως διαφορετική τροπή από την αναμενόμενη.
Στη ρεβάνς του Παρισιού, στις 18 Νοεμβρίου, οι Ιρλανδοί ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι. Προηγήθηκαν με τον Ρόμπι Κιν στο 33', έχασαν ένα... τσουβάλι ευκαιρίες για να πετάξουν έξω τους αντιπάλους τους, οι Γάλλοι φίλαθλοι αποδοκίμαζαν τους παίκτες της ομάδας τους, οι οποίοι ωστόσο κατάφεραν να μη φάνε κι άλλο γκολ και να πάνε το παιχνίδι στην παράταση.Κι εκεί έβαλε ο Ανρί το... χέρι του. Το χρησιμοποίησε για να κοντρολάρει την μπάλα και να δώσει ασίστ στον Γκαλάς, ο οποίος ισοφάρισε και χάρισε στη Γαλλία την πρόκριση! Όλοι είδαν το χέρι εκτός από τον Σουηδό διαιτητή, Μάρτιν Χάνσον, που έδειξε σέντρα.
Όπως φαντάζει λογικό οι Ιρλανδοί εξαγριώθηκαν, όμως αυτές τους οι διαμαρτυρίες δεν είχαν το παραμικρό αντίκρισμα.
Και να τες πάλι που «κοντραροχτυπήθηκαν» εκ νέου αυτή τη φορά στη Γαλλία, με τους Ιρλανδούς ωστόσο να δείχνουν (στο πρώτο μέρος) πόσο πολύ θέλουν να πάρουν την «εκδίκησή» τους.
Μόλις στο 2' λεπτό οι τυπικά και κατά συνθήκη φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι.Ο Πογκμπά ανέτρεψε τον Λανγκ και ο Ριτσόλι υπέδειξε την εσχάτη των ποινών. Ο Ρόμπι Μπρέιντι έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία και έκανε το 1-0 για την ομάδα του, «παγώνοντας» τους Γάλλους.
Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε, δίχως μεγάλα διαστήματα «καθαρού» ποδοσφαίρου, με αρκετές διακοπές και πολλές στατικές φάσεις.Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε το πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, στο οποίο Παγέτ και Γκριεζμάν βρέθηκαν στη μικρή περιοχή, όμως τα σουτ που επιχείρησαν αμφότεροι βρήκαν πάνω στα σώματα των μαχητικών Ιρλανδών. 
Μετά την ανάπαυλα η Γαλλία επιχείρησε να γίνει πιο επιθετική με την είσοδο του Κομάν στον αγωνιστικό χώρο και έχασε μια σημαντική ευκαιρία με κεφαλιά του Κοσιελνί στο 48'.
Οι Γάλλοι «ανέβασαν στροφές» και πίεσαν τους Ιρλανδούς... Μέσα σε τέσσερα μόλις λεπτά ήρθαν τα πάνω-κάτω στον αγώνα!
Με μια πολύ όμορφη σέντρα του Σανιά από τα δεξιά και τη δυνατή κεφαλιά του Γκριεζμάν οι "τρικολόρ" έφεραν το παιχνίδι στα «ίσια» στο 58'. Η ένταση και τα χειροκροτήματα των Γάλλων οπαδών κλιμακώθηκαν όταν ο Ζιρού έκανε κεφαλιά-πάσα στον Γκριεζμάν και ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης με ψύχραιμο αριστερό πλασέ έκανε το 2-1, τρία λεπτά μετά την επίτευξη του πρώτου τέρματος.
Μάλιστα σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Γκριεζμάν και η παρέα του απέκτησε το αριθμητικό πλεονέκτημα στο 66', με τους «καημένους» Ιρλανδούς να έχουν «χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους». Ο Ντάφι αντίκρισε την κόκκινη κάρτα, διότι ανέτρεψε πεντακάθαρα τον Γκριεζμάν, ο οποίος θα βρισκόταν φάτσα με τον Ράντολφ.
Με την είσοδο του  Ζινιάκ στον αγωνιστικό χώρο (74') αντί του Ζιρού, ο οποίος η αλήθεια είναι πως δεν πήρε τις βοήθειες που χρειαζόταν στο παιχνίδι, ένας ακόμα πονοκέφαλος προστέθηκε για τους Ιρλανδούς.
Ο φορ των «τρικολόρ» τρία λεπτά μετά την είσοδο του στο παιχνίδι, είχε δοκάρι με εκπληκτικό φαλτσαριστό σουτ, ενώ ήταν αρκετά κινητικός δημιουργώντας συνεχώς προβλήματα στην άμυνα των Ιρλανδών.
Οι Γάλλοι είχαν πλέον την υπεροχή με το μέρος τους και μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης έφτασαν αρκετές φορές κοντά σε ένα τρίτο τέρμα. Αποκορύφωμα το παραλίγο- χατ τρικ που θα σημείωνε ο φανταστικός Γκριεζμάν στο 3' λεπτό των καθυστερήσεων, αν στόχευε λίγο καλύτερα στο τετ-α-τετ με τον γκολκίπερ της Ιρλανδίας.
Οι Γάλλοι μπορεί να ανησύχησαν αρκετά, όμως δεν άφησαν τελικά τους Ιρλανδούς να πάρουν εκδίκηση μέσα στο «σπίτι» τους...  
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ