Βαθμολογία

Αντρές Ινιέστα: Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυΐα

Είναι αναμφισβήτητα ένας από τους κορυφαίους μέσους που γνώρισε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μπορεί να μην εντυπωσιάζουν τα σωματικά του προσόντα αλλά τα ποδοσφαιρικά του σίγουρα μας αρέσουν κάθε φορά που τον παρακολουθούμε να κάνει τα δικά του. Ένας «μικρόσωμος μαέστρος» λοιπόν που παρά το «αθόρυβο» παιχνίδι του ξέρει πως να ξεχωρίζει μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου.

Πόσο διαφορετική θα ήταν η ιστορία αν ο πιτσιρικάς που είχαν ανακαλύψει πρώτοι οι άνθρωποι της Ρεάλ, δεν κατέληγε στη «Μασία», επειδή οι γονείς του δεν άφηναν το παιδί τους να κυκλοφορεί στην κακόφημη γειτονιά που είχαν την έδρα τους οι ακαδημίες της «βασίλισσας»...

Ένα αδύνατο και μικροκαμωμένο πιτσιρίκι, που όσο μεγάλωνε καθόλου δεν εντυπωσίαζε με τα φυσικά του προσόντα... Είχε, όμως, μυαλό ο Αντρές Ινιέστα. Μυαλό για να παίξει μπάλα, αλλά και για να μείνει σεμνός και ταπεινός όσα χρόνια κι αν πέρασαν, όσους τίτλους κι αν κατέκτησε, όσες προσωπικές διακρίσεις κι αν πέτυχε. Ποδοσφαιρικό του είδωλο ήταν ο Πεπ Γουαρδιόλα, την δική του αφίσα είχε στο δωμάτιό του στις ακαδημίες.

Ο Αντρές Ινιέστα Λουχάν όπως είναι ολόκληρο το όνομα του είναι Ισπανός ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στο σύλλογο της Μπαρτσελόνα ως μέσος και επίσης αποτελεί βασικό στέλεχος της Ισπανικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1984 (32 ετών) στο χωριό Φουεντεαλμπίγια της επαρχίας Αλμπαθέτε.

 Τα πρώτα του βήματα ξεκίνησαν στις ακαδημίες της Αλμπαθέτε και στα δώδεκά του εντοπίστηκε από το δίκτυο «σκάουτινγκ» της Μπαρτσελόνα. Προσκλήθηκε στη Μασία, την ακαδημία νέων της ποδοσφαιρικής καταλονικής ομάδας. Αν και ο συνεσταλμένος του χαρακτήρας εμπόδιζε τον αποχωρισμό από τους γονείς του, ο γνωστός των γονέων του προπονητής της ομάδας νέων, έπεισε την οικογένεια να ταξιδέψει στις εγκαταστάσεις της Μασία. Η κρίσιμη απόφαση ελήφθη και ο Αντρές, μακριά από τους γονείς του, εγκαταστάθηκε στη Βαρκελώνη. Σύντομα ξεδίπλωνε και καλλιεργούσε το ταλέντο του.

Μπαρτσελόνα

Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα πραγματοποιήθηκε το 2002, ενώ βρισκόταν στην ηλικία των 18 ετών. Ήδη από τη σεζόν 2004-05 αποτελεί βασικό μέλος της ισπανικής ομάδας, με την οποία κατέκτησε 5 Πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο Ισπανίας, 4Τσάμπιονς Λιγκ, 2 Διεθνή Κύπελλα Συλλόγων, 5 Σούπερ Καπ Ισπανίας και 2 Σούπερ Καπ Ευρώπης.

Εθνική Ισπανίας

Ο Ινιέστα άφησε το στίγμα του στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότιο Αφρική, πετυχαίνοντας το κρίσιμο τέρμα (1-0, 116') στον τελικό της διοργάνωσης απέναντι στην Ολλανδία.Επίσης ήταν παρόν και στο Euro 2012 το οποίο κατέκτησε με την Ισπανία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται ένας από τους καλύτερους ισπανούς ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Επίσης θα πρέπει να πούμε ότι αποθεώνεται σε όλα τα ποδοσφαιρικά γήπεδα στην Ισπανία.

Ατομικές διακρίσεις

Πολυτιμότερος παίκτης του Euro 2012

Κορυφαίος Ισπανός ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος: 2008-09

Καλύτερη ενδεκάδα του Eυρωπαϊκού πρωταθλήματος: 2008

Ενδεκάδα της χρονιάς στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ: 2009, 2010, 2011.

Κλείνοντας, το μόνο που μπορώ να εκφράσω είναι πως όταν αποφασίσει να κλείσει την καριέρα του αυτός ο ταπεινός Κύριος, το ποδόσφαιρο θα γίνει κάπως πιο «φτωχό»…

ΗΛΙΑΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ