Βαθμολογία

Τσίπρας: «Ξυπνητήρι αφύπνισης το βρετανικό δημοψήφισμα»

Την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης (23/6), σχολίασε το μεσημέρι της Παρασκευής (24/6) ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του πως «είναι αναμφισβήτητα μια δύσκολη ημέρα για την Ευρώπη. Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δέχτηκε σημαντικό πλήγμα. Η απόφαση του βρετανικού λαού είναι σεβαστή αλλά επιβεβαιώνει μια βαθιά πολιτική κρίση, κρίση ταυτότητας και στρατηγικής για την Ευρώπη».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι της αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας».

Σημείωσε δε ότι: «γι' αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές στην Ευρώπη, για να υψώσουμε ένα φράγμα απέναντι στον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη αντεπίθεση των προοδευτικών δυνάμεων για να σταματήσει η επέλαση της ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού που βρήκε έδαφος στη λιτότητα». Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι αυτές τις μέρες αποδείχτηκε ότι ο υπεροπτικός και αλαζονικός λόγος των τεχνοκρατών όχι μόνο δεν συγκινεί αλλά εξοργίζει τους ευρωπαϊκούς λαού.