Βαθμολογία

Όνειρα αυτοδύναμης Ελλάδας κάνει ο Τσίπρας

Με μία αυτοδύναμη Ελλάδα, η οποία θα έχει λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της ανεργίας και θα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, φιλοδοξεί ο Αλέξης Τσίπρας να συνδυαστεί η συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η χώρα εισέρχεται πλέον σε περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια συμφωνία που δίνει για πρώτη φορά περιθώρια αισιοδοξίας για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist την Πέμπτη (23/6), ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο νέος εθνικός στόχος είναι η Ελλάδα του 2021, όταν θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, να είναι μια χώρα που θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, αυτοδύναμη, με χαμηλή ανεργία και δίκαιη ανάπτυξη που θα διαχέεται σε όλη την κοινωνία.

Η χώρα εισέρχεται πλέον σε περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης. Έχουμε μια συμφωνία που δίνει για πρώτη φορά περιθώρια αισιοδοξίας για την οριστική έξοδο από την κρίση και προοπτική στην ελληνική οικονομία και στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Η δεσμευτική εγγύηση των εταίρων μας για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους κι ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην εξυπηρέτησή του της τάξης του 15% του ΑΕΠ ετησίως, στέλνουν ισχυρότατο μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς επενδυτές ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από την εξυπηρέτηση του χρέους. Κι αυτή είναι η πιο στέρεα έννοια βιωσιμότητας.

Σε αυτό το ασφαλές πλαίσιο, πρέπει να θέσουμε σήμερα τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη και με απόλυτη προτεραιότητα την μείωση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για να φθάσουμε επιτέλους στην κανονικότητα».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προσέθεσε: «Πρέπει να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης. Το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον δομικό μετασχηματισμό του κράτους, το χτύπημα στην άνιση και εκλεκτική φορολογική μεταχείριση, την μεγιστοποίηση της κοινωνικής απόδοσης και του τελευταίου ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου και την προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με επίκεντρο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε οκτώ άξονες προτεραιοτήτων για τη χώρα στις οποίες διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα: αγροτοδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό.