Βαθμολογία

Η κατάσταση στην Ελλάδα σταθεροποιείται

Η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να σταθεροποιείται, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι -όπως υποστήριξε- η νέα νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους.

Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν, πρόσθεσε. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σημείωσε.

«Ετοιμη η ΕΚΤ για παν ενδεχόμενο σχετικά με το Brexit»

H EKT είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, έπειτα από το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την ΕΕ, δήλωσε ο Μ.Ντράγκι, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα της κεντρικής ευρωτράπεζες να αναλάβει αν χρειαστεί δράση χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Πηγές της ΕΚΤ δήλωναν πριν λίγες ημέρες ότι σε περίπτωση επικράτησης του Brexit, στις 24 Ιουνίου το πρωί η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε ισχυρή δημόσια παρέμβαση δεσμευόμενη για στήριξη των αγορών.

Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη αποκτά ορμή, αλλά η αβεβαιότητα είναι υψηλή και η προοπτική του πληθωρισμού παραμένει συγκρατημένη, έτσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση αν χρειαστεί, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο.

«Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και οι κίνδυνοι υποχώρησης είναι ακόμη σημαντικοί λόγω της κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας που παραμένει ευάλωτη και των γεωπολιτικών εξελίξεων», πρόσθεσε ο Ντράγκι στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Θα παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της προοπτικής για τη σταθερότητα των τιμών», είπε. «Είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία μέσα στα όρια της εντολής μας, αν χρειαστεί, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας. Ιδιαίτερα, η ΕΚΤ είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα έπειτα από το δημοψήφισμα της Βρετανίας για την ΕΕ».

Πηγή: tovima.gr