Βαθμολογία

«Πανστρατιά για την ανάπτυξη»

Το όραμα της κυβέρνησης για μια «Δίκαιη Ανάπτυξη», βιώσιμη και δημοκρατική, παρουσίασε εκτενώς ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην εκδήλωση "Ελλάδα 2021: Δίκαιη Ανάπτυξη -Παραγωγική Ανασυγκρότηση", που συνδιοργάνωσαν τα υπουργεία Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Με κεντρικό μότο στο βήμα: «Ελλάδα 2021», από το Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός ξεδίπλωσε τους βασικούς μοχλούς του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης και κήρυξε πανστρατιά για την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι όλες οι κυβερνητικές προσπάθειες πλέον επικεντρώνονται στον στρατηγικό στόχο της προώθησης της Δίκαιης Ανάπτυξης".

Ο κ. Τσίπρας έθεσε τον «νέο εθνικό στόχο» της «Ελλάδας του 2021», μιας χώρας, όπως σημείωσε, που θα έχει ανακτήσει την εργασία, θα παράγει και θα μοιράζει δίκαια νέο πλούτο. Κάλεσε «να αναστρέψουμε τη σισύφεια πορεία» και «να δουλέψουμε ώστε η Ελλάδα του σήμερα να γίνει συνώνυμο της προσπάθειας για ανάκαμψη και ανασύνταξη. Η Ελλάδα του 2021 να είναι συνώνυμο δημιουργίας, αλληλεγγύης και ευημερίας». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πυρήνας, γύρω από τον οποίο ξεδιπλώνεται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε σταθερό μακροοικονομικό, δημοσιονομικό και επενδυτικό περιβάλλον, και τώρα "μπορούμε να υλοποιήσουμε και να σχεδιάσουμε την Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής". Υπογράμμισε ότι η Δίκαιη Ανάπτυξη που οραματίζεται αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με αυτό που νοηματοδότησαν ως ανάπτυξη, οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, με συρρικνωμένους μισθούς και συντάξεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ασφυκτική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αντίθετα, σημείωσε ότι για την κυβέρνηση ανάπτυξη σημαίνει μεταξύ άλλων οικονομία με παραγωγική εξειδίκευση, επούλωση τραυμάτων του κοινωνικού κράτους, συνεργατικά σχήματα κοινωνικής οικονομίας, επιχειρηματικότητα με παραγωγή βιώσιμων και αξιοπρεπώς αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

«Επωφελής για το δημόσιο η αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας»

Αποσκοπώντας στο να διαλύσει «κάποιους μύθους σχετικά με την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας», ο πρωθυπουργός είπε ότι η δημιουργία του νέου ταμείου αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, δίνει τη δυνατότητα της ορθολογικής και επωφελούς για το Δημόσιο συμφέρον, εκμετάλλευσης της κρατικής περιουσίας και τονώνει την επενδυτική δραστηριότητα. Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων των επιμέρους συνιστωσών του νέου ταμείου συνίσταται σε τρεις πυλώνες:

-Πρώτον, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων παραχωρείται το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών, σε τίμημα επωφελές για το ελληνικό δημόσιο, με όρους που διασφαλίζουν τόσο την υλοποίηση νέων επενδυτικών σχεδίων όσο και τη δημιουργία καινούριων θέσεων εργασίας.

- Δεύτερον, πώληση μειοψηφικών μετοχικών μεριδίων με σκοπό τη συμμετοχή στρατηγικών επενδυτών με στόχο μεταφορά τεχνογνωσίας και εισροή ρευστότητας.

- Τρίτον, αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τουριστικά ακίνητα και οι μαρίνες μέσω συμβάσεων παραχώρησης για υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τουρισμό και ελληνική οικονομία.

Καθημερινή