Βαθμολογία

50 νεκροί σε κλαμπ του Ορλάντο

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε ένα γκέι ναϊτκλάμπ του Ορλάντο, στην Πολιτεία της Φλόριντα, όταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (SWAT) επενέβησαν για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούσε ένας ένοπλος.

Ο τραγικός απολογισμός παραπέμπει σε «σφαγή». Με τον αριθμό των θυμάτων, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, να ανεβαίνει στους 50 και πολλούς τραυματίες να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, πρόκειται για την πλέον μαζική φονική επίθεση από πυροβολισμούς, στην ιστορία των ΗΠΑ.

Νωρίτερα, ο ένοπλος είχε ανοίξει πυρ μέσα στην αίθουσα όπου διασκέδαζαν δεκάδες θαμώνες.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία (FBI) δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να επρόκειτο για μια πράξη "ισλαμιστικής τρομοκρατίας". "Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι το πρόσωπο αυτό ενδέχεται να ήταν συμπαθών αυτής της συγκεκριμένης ιδεολογίας, όμως δεν μπορούμε να το πούμε κατηγορηματικά", εξήγησε ο ειδικός πράκτορας Ρον Χάρπερ όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενες διασυνδέσεις του δράστη με ακραίους ισλαμιστές.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, οι αρχές αναγνώρισαν και τον δράστη. Πρόκειται για τον Ομάρ Ματίν, γεννημένο το 1986 από το Port Saint Lucie της Φλόριντα. Η καταγωγή των γονιών του είναι από το Αφγανιστάν. O 29χρονος Ματίν δεν είχε ποινικό μητρώο και οι αρχές ερευνούν αν είχε κάποιους δεσμούς με την ισλαμιστική τρομοκρατία.

«Η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη και καλά οργανωμένη» αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Ο Ματίν σκοτώθηκε από αστυνομικούς σε ανταλλαγή πυρών μέσα στο κλαμπ Pulse.

Ομπάμα: Ζήτησε να ενημερώνεται συνεχώς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση σε ένα ναϊτκλάμπ του Ορλάντο, στη Φλόριντα, από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση "να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια" στις τοπικές αρχές.

"Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

"Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων", καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: iefimerida.gr