Βαθμολογία

Τα πάντα όλα ο Τεννες

Εδώ και μέρες έχει κλειδώσει η επιστροφή του Μπάμπη Τεννέ στη Λαμία και το μόνο που απομένει είναι η ανακοίνωση, η οποία θα βγει την επόμενη εβδομάδα από την ΠΑΕ.

Ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου υπενθυμίζεται ότι του έδωσε το ελεύθερο να επιλέξει αν θέλει να είναι προπονητής ή τεχνικός διευθυντής και τελικά θα τα κάνει και τα δύο. Κοινώς θα είναι μάνατζερ, όπως λένε και στην Αγγλία.

Τα πάντα θα περνούν από τον ίδιο και αυτό γιατί ο ισχυρός άνδρας της Λαμίας αποφάσισε ότι προτιμά να συνεργάζεται μόνο με ένα άτομο και να έχει αυτό όλη την εξουσία.

Όσον αφορά στο ρόστερ, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που δεν έπεισαν με τις εμφανίσεις τους.

Τέλος, συνέντευξη στο starsports.gr παραχώρησε ο προπονητής τερματοφυλάκων των Φθιωτών, Γιάννης Ζαλαώρας, ο οποίος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως εργάζεται στη συγκεκριμένη ομάδα.

Αναλυτικά όσα είπε:

- Τελικά υπάρχει μυστικό στη δουλειά σου και κρατάς τους τερματοφύλακες σε τόσο καλή κατάσταση;

«Μυστικά δεν υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, όπως δεν υπάρχουν σε κανένα επάγγελμα. Αν κάποιος είναι αποφασισμένος να δουλεύει και όχι να κοροϊδεύει τότε θα υπάρχουν αποτελέσματα. Αν όμως δεν έχεις διάθεση να εργαστείς σκληρά για να παρουσιάσεις έργο τότε δε θα μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους. Είμαι ξεκάθαρος πάνω σε αυτό το θέμα».

- Η «μαγική» λέξη λοιπόν για σένα είναι, δουλειά;

«Βέβαια. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να σε βελτιώσει και να σε κρατήσει σε φόρμα. Λίγοι μπορούν να καταλάβουν τι σημαίνει να είσαι τερματοφύλακας στον ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ, λίγοι ξέρουν τι πίεση υπάρχει. Εγώ μπορώ να καταλάβω πολλά πράγματα γιατί την έχω παίξει την θέση. Νιώθω την ψυχολογία του τερματοφύλακα του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ, ξέρω που πρέπει να μιλήσω, τι να πω για να πιάσει τόπο. Ξέρεις, η πίεση που ασκείται είναι τεράστια, το λάθος φαίνεται και πρέπει ο γκολκίπερ να είναι πάντα σε μεγάλο βαθμό ετοιμότητας».

- Ήρθες στον ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ το καλοκαίρι για τη θέση του προπονητή τερματοφυλάκων. Τι άλλαξε στον τρόπο προπόνησης των γκολκίπερ;

«Ήμουν προπονητής τερματοφυλάκων στην ΠΑΕ ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ και με την λήξη της συνεργασίας μας, μου έγινε η πρόταση να αναλάβω στον ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας κύριος Πανουργιάς Παπαϊωάννου ήταν αυτός που με προσέγγισε και δεν το σκέφτηκα πολύ, είπα ναι. Ξέρεις, την αγαπάω αυτή την ομάδα .Ήθελα να δουλέψω στην ομάδα της πατρίδας μου, είναι μεγάλη μου τιμή να εργαστώ σε μια ιστορική ομάδα όπως ο ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ. Προσπαθώ πάντα για το καλύτερο, δε θα πω ποτέ στην προπόνηση για παράδειγμα, "ας κάτσουμε και μια μέρα να ξεκουραστούμε". Αυτή η μέρα ίσως να κάνει τη διαφορά».

- Ποιος είναι ο τομέας που δουλεύεις πιο πολύ ;

«Οι τερματοφύλακες έκαναν ειδική προπόνηση και όχι με την υπόλοιπη ομάδα. Στον γκολκίπερ πρέπει να δώσεις αλλού το βάρος και η προπόνηση να είναι συγκεκριμένη. Πρέπει να δουλέψεις στην ψυχολογία του για να νιώθει πάντα έτοιμος, αν δεν πετύχεις εκεί χάθηκε το παιχνίδι. Είναι πολύ σημαντικό για μένα να μην υπάρχει παρέμβαση στη δουλειά μου, να αποφασίζω εγώ για το πώς πρέπει να γίνουν ορισμένα πράγματα. Αν κάνω καλά τη δουλειά μου θα φανεί στο γήπεδο. Το λάθος του τερματοφύλακα ή το ντεφορμάρισμα του, το καταλαβαίνουν όλοι σε ένα λεπτό. Νομίζω όμως ότι η δουλειά που κάνουμε με τους τερματοφύλακες φαίνεται στο γήπεδο».

- Είσαι από τους ανθρώπους που δε μιλούν συχνά, που θα έλεγε κάποιος ότι αποφεύγουν τη δημοσιότητα, ισχύει αυτό; Δε σε ενδιαφέρει η προβολή της δικής σου δουλειάς;

«Κοίταξε, δεν μου αρέσει να δίνω συνεντεύξεις και να μιλώ εγώ για το δικό μου έργο. Οι δικές μου απαντήσεις νομίζω ότι φαίνονται στο γήπεδο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αναγνώριση για τη δουλειά μου, από το να βλέπω τον Πίτκα να έχει σταθερά ανοδική απόδοση σε όλο τον δεύτερο γύρο. Όταν λοιπόν βλέπω τον τερματοφύλακα να είναι σε φουλ φόρμα τότε η δουλειά μου πάει καλά, δεν είναι ανάγκη να διαφημιστώ. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα σε αυτό το θέμα. Δεν κοιτάς την προβολή που μπορεί να έχεις. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να δουλεύω καλά για να βοηθώ την ομάδα. Ξέρεις, έχω στο μυαλό μου ένα μόνο πράγμα, να μη μου πει κάποιος ποτέ ότι κοροϊδεύω με τη δουλειά μου. Γι’ αυτό είμαι κάθετος».

- Υπάρχεις ανταγωνισμός ανάμεσα στους τερματοφύλακες της ομάδας, οι σχέσεις τους είναι σε καλό επίπεδο;

«Έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό και ίσως αυτό να είναι ένα στοιχείο που μας βοηθά όλους στη δουλειά μας. Οι τερματοφύλακες του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ(ΠΙΤΚΑΣ- ΠΑΠΠΟΣ-ΠΑΝΕΤΣΟΣ) έχουν άριστη σχέση μεταξύ τους και αυτό το λέω όχι γιατί έτσι πρέπει να περάσει προς τα έξω. Δίνουν το 100% σε κάθε προπόνηση όπως τους ζητάω. Είμαστε μια οικογένεια και έχουμε ξεκαθαρίσει πως όλοι δουλεύουμε για το καλό του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ. Ο στόχος μας είναι ένας και υπάρχει προσήλωση σε αυτόν. Η ομάδα να έχει πάντα ετοιμοπόλεμους γκολκίπερ για να βοηθήσουν όποτε χρειαστεί. Ξέρεις οι τερματοφύλακες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στον προπονητή τους και να ξέρουν ότι αυτός είναι δίκαιος. Ότι δε δουλεύει για παράδειγμα περισσότερο με τον έναν και λιγότερο με τον άλλον. Αυτό άλλωστε θα ήταν τεράστιο λάθος κι εμείς τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά.».

- Η προπόνηση που κάνεις στους τερματοφύλακες της ομάδας, είναι προϊόν δικής σου προσπάθειας ή φροντίζεις να ενημερώνεσαι διαβάζοντας κάποια βιβλία;

«Η προπόνηση μας είναι δικό μου αποκλειστικά θέμα. Οι εμπειρίες μου τόσα χρόνια στα γήπεδα μου έχουν μάθει πολλά πράγματα και αυτά προσπαθώ να τα μεταφέρω και στους τερματοφύλακες. Διαβάζω και ακούω πολλά, ότι όλοι διαβάζουν ένα βιβλίο, ανοίγουν έναν υπολογιστή και κοιτούν ένα πρόγραμμα και αυτομάτως θεωρούν τον εαυτό τους προπονητή. Εκεί χάνουν το παιχνίδι οι περισσότεροι. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Αν δεν ξενυχτήσεις σκεπτόμενος τι καινούργιο μπορείς να δώσεις στη δουλειά σου, αν δεν συνειδητοποιήσεις ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης τότε δύσκολα θα γίνεις καλύτερος. Εγώ αγαπάω τη δουλειά μου, θυμάμαι τον εαυτό μου τερματοφύλακα από μικρό παιδί. Κακά τα ψέματα, λίγοι μπορούν να αισθανθούν τι σημαίνει να είσαι κάτω από την εστία».

- Ο Βαγγέλης Πίτκας είναι ο βασικός τερματοφύλακας της ομάδας. Εκτιμάς πως ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να αλλάζει, υπάρχει δηλαδή rotation στη συγκεκριμένη θέση;

«Η άποψη μου είναι πως ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να αλλάζει. Θέλει παιχνίδια στα πόδια του για να μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του. Αν τον χρησιμοποιείς για πέντε ματς και μετά τον αλλάζεις τότε δε θα μπορέσει να φτάσει σε μεγάλο βαθμό ετοιμότητας».

- Αν όμως δείχνει ντεφορμέ;

«Αυτή είναι άλλη περίπτωση. Σαφώς τότε θα χρειαστεί να μείνει εκτός για ένα - δύο παιχνίδια προκειμένου να ηρεμήσει το μυαλό του πάνω απ’ όλα. Το σίγουρο για μένα όμως είναι ότι ο τερματοφύλακας δεν πρέπει να αλλάζει».

- Πως κρίνεις την απόδοση του Πίτκα ;

« Ο Βαγγέλης ήρθε τον Δεκέμβριο στην ομάδα και αμέσως κατάλαβε ακριβώς την φιλοσοφία μου. Έχει σταθερότητα στην απόδοση του, έκανε τη διαφορά σε πολλά παιχνίδια και αν μη τι άλλο στα δύσκολα ήταν παρών».

Πες μας δύο λόγια και για τους άλλους 2 τερματοφύλακες της ομάδας:

Καταρχήν είναι και οι 3 εξαιρετικοί χαρακτήρες για εμένα αυτό είναι το σημαντικό. Δουλεύουν πάρα πολύ στην προπόνηση και γενικώς έχουμε πολύ καλή επικοινωνία.

Σαν προσωπικό μου στοίχημα εάν μου επιτρέπετε έχω τον Βενιαμίν(Γεν.1996) της τετράδας τον Δημήτρη Πανέτσο. Τόσα χρόνια δεν έχει βγει ένας τερματοφύλακας από την ΛΑΜΙΑ να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

- Πως ζεις εσύ τα παιχνίδια από τον πάγκο;

«Έχω παίξει τερματοφύλακας όμως μπορώ να πω ότι η αγωνία που έχω στον πάγκο είναι μεγαλύτερη. Όπως ξαναείπα εργάζομαι στην μεγαλύτερη ομάδα της πόλης μου και η ευθύνη είναι μεγάλη. "Η δουλειά μου πρέπει να γίνεται σωστά για να έχει όφελος ο Πας Λαμία, αυτός είναι ο στόχος"».

- Ποιους τερματοφύλακες ξεχώρισες στην φετινή σεζόν;

« Ο τερματοφύλακας κρίνεται από την διάρκεια. Μαζί με τον Βαγγέλη που όπως σας είπα έκανε πολύ καλές εμφανίσεις νομίζω ότι ένα αρκετά καλό πρόσωπο έδειξαν ο Γεννάδιος Ξενοδόχοβ της ΑΕΛ, ο Φώτης Κουτζαβασίλης της ΚΕΡΚΥΡΑΣ και ο Γιώργος Λαζαρίδης του ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΥ».

- Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πεις ποιοι είναι οι στόχοι του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ για την επόμενη σεζόν;

«Οι στόχοι του ΠΑΣ ΛΑΜΙΑ πρέπει να είναι πάντα πρωταγωνιστικοί. Ο κύριος Παπαϊωάννου μαζί με τα άτομα που τον πλαισιώνουν στο Δ.Σ. έχουν την τεχνογνωσία και όραμα για την ομάδα με σκοπό να την δουν στα μεγάλα σαλόνια. Με την στήριξη του κόσμου μπορεί να αλλάξει επίπεδο η ομάδα».