Βαθμολογία

Στις 4 Ιουλίου οι αιτήσεις σταθμών για άδειες

Σε εμβόλιμη δικάσιμο, στις 4 Ιουλίου, θα συζητηθούν στη μείζονα σύνθεση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αιτήσεις ακυρώσεως των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας κατά των κανονιστικών πράξεων του διαγωνισμού για τη χορήγηση των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών.

Η δικάσιμος, μετά τη λήξη του δικαστικού έτους, ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου και εκτός των συμβούλων Επικρατείας, θα συμμετέχουν και αντιπρόεδροι. Εισηγητής ορίστηκε ο σύμβουλος Επικρατείας Γ. Παπαγεωργίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον κατά τη συζήτηση υποθέσεων στο ΣτΕ, ο εισηγητής δεν τοποθετείται επί του αν οι προσφυγές θα πρέπει να απορριφθούν ή όχι, απλά αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, τα αιτήματα των προσφευγόντων και τα νομικά ζητήματα που προβάλλονται.

Την επίσπευση εκδίκασης της συγκεκριμένης υπόθεσης, επισημαίνοντας ότι «η έκδοση δικαστικής απόφασης μετά το πέρας της διαγωνιστικής διαδικασίας θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου στο σύνολό του», είχε ζητήσει με επιστολή του στον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά, ένας εκ των συνηγόρων των σταθμών. Εν τω μεταξύ, απορρίφθηκε από το τμήμα αναστολών του ΣτΕ, που συνεδρίασε σε σχηματισμό Ολομέλειας με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλ. Μάζο, η αίτηση αναστολής του κυπριακού τηλεοπτικού σταθμού «Ο Λόγος» (Μega Κύπρου). Ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός στρεφόταν κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και ζητούσε να ανασταλεί η άρνησή του να του απαντήσει στην αίτηση να εκπέμψει ψηφιακά στην Ελλάδα με την κυπριακή άδεια. Επιχείρημα του σταθμού ήταν ότι εφόσον έχει άδεια τηλεοπτικού σταθμού από άλλη ευρωπαϊκή χώρα μπορεί να εκπέμψει και στην Ελλάδα.

Ως προς την αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει το Mega για το ζήτημα των αδειών, η συζήτηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στις 17 Ιουνίου, με πρόεδρο τον κ. Σακελλαρίου και εισηγητή τον κ. Παπαγεωργίου. Στην αίτησή του το Mega Channel επικαλείται ότι «σύμφωνα με το εφαρμοστέο ενωσιακό δίκαιο η όλη διαδικασία αδειοδότησης, πλέον του ότι είναι αντίθετη στα ευρωπαϊκά νομοθετικά δρώμενα είναι και αντισυνταγματική, λόγω της παράκαμψης του ΕΣΡ».

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ