Βαθμολογία

Την Τρίτη στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης (9/6), στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση επί των άρθρων του νέου αναπτυξιακού νόμου, με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων. Ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την Τρίτη (14/6) και αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη (15/6).

«Η αντίληψη που διέπει το νέο νόμο είναι η προώθηση ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στους περιβαλλοντικούς πόρους η ενίσχυση μειονεκτούντων περιοχών, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα», ανέφερε στην τοποθέτησή της η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με την υπερφορολόγηση που επιβάλλει εμποδίζει τις επενδύσεις.

Στο μεταξύ, δύο νομοτεχνικές βελτιώσεις ανακοίνωσε κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νέου αναπτυξιακού νόμου στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Η μία αφορά στην ιδία συμμετοχή των επιχειρήσεων στο επενδυτικό σχέδιο. Με τη νομοτεχνική βελτίωση καταργείται κάθε περιορισμός στην ίδια συμμετοχή του φορέα και το 25% του συνολικού επενδυτικού κόστους μπορεί να καλύπτεται από ίδια κεφάλαια ή εξωτερική χρηματοδότηση του φορέα, εφόσον δεν περιέχει καμιά δημόσια ενίσχυση ή παροχή, ενώ με τη δεύτερη δίνεται προθεσμία έως τις 31 Μαρτίου 2017 σε όσες εταιρείες είχαν ενταχθεί σε παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους, προκειμένου να ολοκληρώσουν το 50% της επένδυσης ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν μέρος της ενίσχυσης και να μην απενταχθούν.