Βαθμολογία

Κλείνουν οι τελευταίες εκκρεμότητες

Ουσιαστικά η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει τελειώσει, ωστόσο τυπικά θα κλείσει μέχρι αύριο το μεσημέρι, όταν θα έχουν διευθετηθεί ορισμένες εκκρεμότητες με σημαντικότερη την υπογραφή της συμφωνίας για το Ελληνικό.

Αυτό υπογράμμιζε σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες πηγή της Ευρωζώνης, αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Εργασίας της Eurogroup (EuroWorking Group), η οποία πραγματοποιήθηκε με βάση την έκθεση συμμόρφωσης των θεσμών και της Κομισιόν.

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει 100%, ωστόσο οι συνεργάτες στην Αθήνα ευελπιστούν πως αυτό θα γίνει μέχρι αύριο το μεσημέρι», τόνισε η πηγή της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι «μας αρκεί πλέον μια επιστολή - επιβεβαίωση από την Κομισιόν για να θεωρήσουμε την αξιολόγηση ως ολοκληρωμένη».

Εκτός από το Ελληνικό, τα άλλα θέματα που θα πρέπει να ρυθμιστούν μέχρι αύριο το μεσημέρι είναι η συμφωνία για την παραχώρηση του 5% του ΟΤΕ ΟΤΕ-2,17% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν το φθινόπωρο και συνδέονται με το υπόλοιπο της δόσης.

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη ήταν απαραίτητη, προκειμένου να ενημερωθούν τα κράτη μέλη, ώστε να ξεκινήσει έγκαιρα η επόμενη φάση της διαδικασίας, δηλαδή να υποβληθεί η συμφωνία της πρώτης αξιολόγησης σε πέντε κοινοβούλια της Ευρωζώνης προς επικύρωση.

Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση από τα κοινοβούλια, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τις αρχές της επόμενης βδομάδας, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ θα εισηγηθεί στο δ.σ. του Οργανισμού την εκταμίευση της δόσης.

Πηγή: naftemporiki.gr