Βαθμολογία

Πιο κοντά από ποτέ το εμβόλιο για τον καρκίνο

Ενα «ιδιαίτερα θετικό βήμα» προς την ανάπτυξη ενός εμβολίου για όλες τις μορφές καρκίνου έκανε η επιστήμη, καθώς μία ερευνητική ομάδα γερμανικού πανεπιστημίου ισχυρίζεται πως βρήκε τον τρόπο να πείθει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στους όγκους και μάλιστα χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Σε επιστημονικό άρθρο που δημοσίευσαν στο περιοδικό Nature, η διεθνής ομάδα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg περιέγραψε πώς πήρε τμήματα του γενετικού κώδικα RNA του καρκίνου, τα εισήγαγε σε λιπώδη νανοσωματίδια και στη συνέχεια τα χορήγησε με έγχυση στο αίμα τριών ασθενών σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αντέδρασε ιδιαίτερα θετικά, παράγοντας «φονικά» Τ-κύτταρα που επιτέθηκαν στα καρκινικά κύτταρα.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε επίσης αποτελεσματικό στην καταπολέμηση «επιθετικών» όγκων στα ποντίκια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Ugur Sahin. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, «τα εμβόλια αυτού του είδους μπορούν να παραχθούν γρήγορα και οικονομικά», ενώ η ανοσοθεραπεία RNA μέσω νανοσωματιδίων (οι βάσεις της οποίας τίθενται με την συγκεκριμένη έρευνα) μπορεί να οδηγήσει σε μία κατηγορία νέων αντικαρκινικών εμβολίων καθολικής εφαρμογής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ερευνητικής ομάδας στο Nature, στους τρεις ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα χορηγήθηκαν χαμηλές δόσεις της ενέσιμης ουσίας, καθώς ο στόχος της δοκιμής δεν είναι να καταγραφεί πόσο αποτελεσματικό είναι το εν λόγω εμβόλιο. Όπως επισημαίνει το άρθρο τους, παρόλο που το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών αντέδρασε θετικά, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχουν θεραπευτεί από τον καρκίνο.

Ειδικότερα, στον έναν ασθενή που χορηγήθηκε το εμβόλιο, ο όγκος στον λεμφαδένα συρρικνώθηκε. Στον δεύτερο, ο οποίος είχε υποβληθεί σε παλαιότερη χειρουργική αφαίρεση όγκων, δεν έχει επανεμφανισθεί καρκίνος εδώ και επτά μήνες. Τέλος, στον τρίτο ασθενή που συμμετείχε στη δοκιμή, παρέμειναν «κλινικά σταθεροί» οκτώ όγκοι που είχε στους πνεύμονες.

protothema.gr