Βαθμολογία

Βούτσης: «Οριακά αντισυνταγματική η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά»

Τα όρια της αντισυνταγματικότητας αγγίζει το μέτρο για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση. Ο πρόεδρος της Βουλής, με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ την Πέμπτη (26/5), υπογράμμισε ότι «μας είχε σοκάρει πέρυσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν, η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί».

«Δεν το χαρακτηρίζω όπως ο Πάνος Καμμένος, όμως το μέτρο είναι πολύ προβληματικό. Μας είχε σοκάρει πέρυσι το καλοκαίρι που το διαπραγματευόμασταν, η επιμονή των εταίρων να επιβληθεί. Φαινόταν ότι είχε στοιχεία αντισυνταγματικότητας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε: «Ακόμη πως τώρα μπαίνουμε σε ένα κύκλο διακυβέρνησης. Κλείνει ο κύκλος της διαπραγμάτευσης και τώρα δοκιμάζεται η Αριστερά στην Ελλάδα.

Δεν προβλέπω κανενός είδους σύγκλιση ή διεύρυνση με άλλα κόμματα. Η κυβέρνηση ψήφισε και ανέλαβε όλο το κόστος. Ουδείς πρόσθεσε την ψήφο του, αν και δεν την ζητήσαμε κιόλας».

Ακόμα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Ηλίας Καματερός των Δωδεκανήσων, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την επιβολή ΦΠΑ στα νησιά.

«Ο κύριος Καμμένος είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του, αυτή τη φορά συμφωνώ. Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό, αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε όλοι κάτω από ποιες πιέσεις το ψηφίσαμε.

Το άρθρο 101 του Συντάγματος λέει σαφώς ότι πρέπει κάθε νομοθέτημα να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις στα νησιά. Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε τι εστί νησιωτικότητα. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν είναι όλα τα νησιά ίδια», ήταν τα λόγια του.

Ο Τρύφων Αλεξιάδης, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται λύσεις σε θέματα φορολογίας για να ενισχύσει τα νησιά, κυρίως των Δωδεκανήσων και του Β. Αιγαίου.