Βαθμολογία

Οκτώ κόμματα στη νέα Βουλή

Ενα δύσκολο κοινοβουλευτικό τοπίο για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προέκυψε στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, τα αποτελέσματα των οποίων δυσχεραίνουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, καθώς τα πολλά μικρά κόμματα που για πρώτη φορά εισέρχονται στη Βουλή είναι αντίθετα στη λύση.

Στη νέα κυπριακή Βουλή θα συμμετέχουν οκτώ κόμματα. Το κόμμα του προέδρου Αναστασιάδη, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παραμένει το ισχυρότερο με 30,7% αλλα με αισθητή πτώση (-3,7%) σε σχέση με τις εκλογές του 2011. Μεγάλος ηττημένος των εκλογών είναι το ΑΚΕΛ (-7,1%) που παραμένει μεν δεύτερο κόμμα αλλά με σημαντικά μειωμένο ποσοστό 25,6%.

Ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί η σημαντική ισχυροποίηση του εθνικιστικού ΕΛΑΜ - συγγενής της Χρυσης Αυγής - και η είσοδός του στη βουλή.

Νικητής, τηρουμένων των αναλογίων, είναι και το Δημοκρατικό Κόμμα που Νικόλα Παπαδόπουλου, γιού του πρώην προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που σχεδόν συγκρατεί τις δυνάμεις του, και παραμένει τρίτο με ένα ισχυρό ποσοστό γύρω στο 14,5%.

Στην τέταρτη θέση διατηρήθηκε η σοσιαλιστική ΕΔΕΚ με 6,2%, και ακολουθούν η "Συμμαχία" του Γιώργου Λιλληκα με 6%, η "Αλληλεγγύη" με 5,2%, οι Οικολόγοι με 4,8% και τέλος το "Εθνικό Λαικό Μέτωπο" που εισέρχεται οριακά στη Βουλή με 3,7%.

Η αποχή ήταν μεγάλη, ξεπέρασε το 33% και έπληξε πρωτίστως τα δυο μεγάλα κόμματα.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι παρά την αύξηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή από 1,8% σε 3,6%, που προώθησαν τα δυο μεγάλα κόμματα για να έχουν μεγαλύτερο έλεγχο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τελικά αυξήθηκαν τα κόμματα που θα εκπροσωπούνται στο νομοθετικό Σώμα.

Καθημερινή