Βαθμολογία

Αφαντο το Αιγυπτιακό αεροσκάφος

Εν μέσω συγκεχυμένων πληροφοριών αλλά και αμφιλεγόμενων σεναρίων συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους των Αιγυπτιακών Αερογραμμών που εξαφανίστηκε χθες από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης εντατικοποιείται πλέον με τη συμμετοχή ελληνικών, αιγυπτιακών, γαλλικών και βρετανικών μονάδων, με το πεδίο των ερευνών να εντοπίζεται νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Το πρωί, στη μάχη ανακοίνωσε ότι μπαίνει και το αμερικανικό ναυτικό με ένα αεροσκάφος P3-Orion, ενώ στο Κάιρο έφτασαν σήμερα και τρεις Γάλλοι ερευνητές και ένας τεχνικός εμπειρογνώμονας προκειμένου να συνεισφέρουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του άφαντου αεροσκάφους.

Η Γαλλία συμμετέχει στην επιτροπή έρευνας που έχει συστήσει η Αίγυπτος, ως η χώρα κατασκευής του αεροσκάφους και προέλευσης των 15 από τους 66 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

Εν τω μεταξύ, βάσιμες αποδείχτηκαν αργά το βράδυ οι ελληνικές αμφιβολίες για τα «συντρίμμια» του αεροσκάφους της EgyptAir, καθώς η αεροπορική εταιρεία παραδέχτηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι έκανε λάθος και πως τα σωσίβια και τα πλαστικά που εντοπίστηκαν στα νερά της Μεσογείου δεν προέρχονταν από τη μοιραία πτήση MS804. Αναφορικά με τα αίτια της τραγωδίας, η Aίγυπτος ανακοίνωσε ότι η πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir με 66 επιβάτες και πλήρωμα ίσως οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ είπε ότι είναι νωρίς να αποκλειστεί οποιαδήποτε αιτία για την πτώση με τον υπουργό αερομεταφορών να λέει ότι η τρομοκρατική επίθεση είναι πιθανότερη από την μηχανική βλάβη.

Το κύριο στοιχείο που υποδεικνύει επίθεση είναι το γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ο Ζαν Πολ Τροντέκ, πρώην επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων, εξήγησε ότι «ένα τεχνικό πρόβλημα, φωτιά ή μηχανική βλάβη, δεν προκαλεί άμεσα μπλακ άουτ και το πλήρωμα έχει χρόνο για κάποια αντίδραση. Το πλήρωμα δεν είπε τίποτα, δεν αντέδρασε, οπότε πιθανότατα είμαστε μπροστά σε ένα βίαιο γεγονός, πράγμα που μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε την τρομοκρατική ενέργεια».

Τα συλλυπητήριά του για το αεροπορικό συμβάν στο αεροσκάφος της Εgyptair, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Το χρονικό

Το Αirbus A320, κατασκευής του 2003, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού στις 23:09 το βράδυ της Τετάρτης και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο Κάιρο στις 3:15πμ.

Το αεροσκάφος είχε 48.000 ώρες πτήσεις και όπως δήλωσε η EgyptAir, ο κυβερνήτης ήταν έμπειρος με 6.275 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 66 άτομα συνολικά. Από αυτούς οι 56 ήταν επιβάτες –ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο βρέφη- το πλήρωμα ήταν επταμελές ενώ υπήρχαν και τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας της εταιρίας.

Μεταξύ των επιβαινόντων βρίσκονταν 30 Αιγύπτιοι, 15 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 1 υπήκοος Κουβέιτ, 1, Βρετανίας, 1 Βελγίου, 1 Σαουδικής Αραβίας, 1 Σουδάν, 1 Τσαντ, 1 Πορτογαλίας, 1 Αλγερίας και 1 Καναδά.

ΕΘΝΟΣ