Βαθμολογία

Έτσι θα φορολογηθούν τα τυχερά παιχνίδια

Στην κλιμακωτή φορολόγηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τυχερών παιχνιδιών κατέληξε η κυβέρνηση. Αφού πέρασε πρώτα από το τέλος των 5 λεπτών στις στήλες του παιχνιδιού της ΟΠΑΠ Α.Ε. (με την ιδιωτική εταιρεία να αντιτίθεται σφόδρα) και στην συνέχεια στην αύξηση φόρου στο 35% επί του μικτού κέρδους όλων των εταιρειών στοιχηματισμού και τυχερών παιγνίων, τελικά επιλέχθηκε η λύση της κλιμακωτής φορολόγησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 56 του πολυνομοσχεδίου: Αναδρομικά, από την 1η Ιανουαρίου 2016, ορίζεται ότι για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται κλιμακωτά και διαμορφώνεται σε 30% επί μικτού κέρδους μέχρι και 35. Τα έσοδα αποδίδονται στο δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν.

Με βάση την εν λόγω απόφαση που τροποποίησε τελικά το αρχικό σχέδιο για ενιαία φορολόγηση 35% θα φορολογούνται κλιμακωτά:

-με 30% τα μικτά κέρδη επί μικτού κέρδους μέχρι 100 εκατ. ευρώ

-με 32,5% για το κλιμάκιο κερδών από 100 εκατομμύρια και ένα λεπτό έως 200 εκατ. ευρώ

-και με 35% επί μικτού κέρδους για το υπερβαίνον τμήμα από 200.000.001 ευρώ και πάνω

Όσο μεγαλύτερη είναι δηλαδή η κερδοφορία του παρόχου, τόσο βαρύτερη θα είναι και η φορολογία με τις νέες διατάξεις καθώς παύουν να ισχύουν ενιαίοι συντελεστές.

Η λογική της κλιμακωτής φορολόγησης έγκειται στην αρχή της αναλογικότητας με τις μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο καθώς και την ΟΠΑΠ Α.Ε. να αναλαμβάνουν αναλογικά και μεγαλύτερο βάρος. Ταυτόχρονα η λογική της κλιμακωτής φορολόγησης που απαντάται και στην ατομική φορολογία και σε αυτή των επιχειρήσεων συμβάλλει ώστε να μην εμφανιστούν στο διαδικτυακό στοίχημα, ενόψει και της τελικής ρύθμισης της αγοράς, φαινόμενα ολιγοπωλίου που θα αποθάρρυναν επενδύσεις από το εξωτερικό.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. αντιδρά στο μέτρο αυτό παρά το γεγονός ότι ωφελείται κατά 7,5 εκατομμύρια ευρώ από την συγκεκριμένη ρύθμιση. Πηγές της αγοράς ισχυρίζονται ότι αυτή η αντίδραση οφείλεται στο ότι με την υιοθέτηση ενιαίου υψηλού συντελεστή στο 35% για όλους ο πήχης θα ανέβαινε σε δυσθεώρητα ύψη για τυχόν νέες επενδύσεις και συνεπώς ενίσχυσης της αγοράς και του ανταγωνισμού.

HuffPost