Βαθμολογία

Προστασία για το 93% των δανειοληπτών

Για προστασία για το 93% των δανειοληπτών με δάνεια πρώτης κατοικίας μέσα από το πολυνομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια έως την 1η Ιανουαρίου 2018, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή.

Οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια θα περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της αξιολόγησης που ψηφίζεται την προσεχή Κυριακή στη Βουλή.

«Η κυβέρνηση πέτυχε αυτό για το οποίο έχει δεσμευτεί για την πρώτη κατοικία και το ρυθμιστικό πλαίσιο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και η αναστολή για στεγαστικά κι όλα τα συνδεδεμένα σε επίπεδο 93% διασφαλίζουν ότι κανένα σπίτι ελληνικού νοικοκυριού δεν θα βρεθεί σε κατάσταση εκποίησης ή πλειστηριασμού» δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας. Το πλαφόν ορίζεται στα 140.000 ευρώ.

Το ν/σ περιλαμβάνει και τι θα συμβεί με τα επιχειρηματικά δάνεια μικρά μεσαία και μεγάλα, κυρίως για όσους έχουν χρέη προς τράπεζες και τα ταμεία. Επίσης, με το ν/σ εισάγεται ρυθμιστικό πλαίσιο για το πώς το σύνολο των επιχειρήσεων που έχει πολλαπλά χρέη πώς εισάγεται μηχανισμός ταυτόχρονης ρύθμισης αυτών των χρεών προφανώς για τις βιώσιμες επιχειρήσεις που έχουν ισχυρή δυνατότητα βιωσιμότητας.

Περαιτέρω, σύμφωνα με τον υπουργό, το ν/ς δίνει και στο τραπεζικό σύστημα δυνατότητα να αναδιαρθρώνει το ίδιο τα δάνεια χωρίς να τα μεταφέρει σε τρίτους ή να τα πουλήσει.

«Είναι προφανές πως αυτοί που επί τέσσερα χρόνια μας έλεγαν "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη", σήμερα νομοθετούν την απελευθέρωση όλων των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη!» σχολίασε σκωπτικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Πηγή: skai.gr