Βαθμολογία

Ιτούδης: «Δεν πιστεύω στην τύχη»

Διαβάστε τι δήλωσε ο Δημήτρης Ιτούδης στη συνέντευξη Τύπου του τελικού στο Βερολίνο, ποια απάντηση έδωσε στα παράπονα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τη διαιτησία, αλλά και τη σχέση τους.

Λίγο μετά το τέλος του αγώνα στη Mercedes Benz Arena, ο Δημήτρης Ιτούδης έφτασε στην Αίθουσα Τύπου με το χαμόγελο ζωγραφισμένο στα χείλη του. Δικαιολογημένα.

"Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέρος αυτού του μεγάλου οργανισμού. Κατακτήσαμε αυτόν τον τίτλο που όλοι περίμεναν να κατακτήσουμε. Η ζωή γράφει εκπληκτικά σενάρια. Τι να πω. Είχαμε κάποιους παίκτες που έφτασαν για πρώτη φορά σε Final Four και κατέκτησαν τον τίτλο. Ελπίζω αυτό να μην είναι το τελευταίο για αυτός. Για το παιχνίδι μπορούμε να πούμε τα πάντα. Κυριαρχήσαμε στο πρώτο ημίχρονο. Στο τρίτο μείναμε συγκεντρωμένοι παρότι πίεσαν και γύρισαν το παιχνίδι. Κατάφεραν να ισοφαρίσουν και να περάσουν μπροστά με τρεις πόντους. Είχαμε όμως τη φωτιά. Διαχειριστήκαμε τα συναισθήματα μας, μείναμε ενωμένοι και βρήκαμε τον σωστό τρόπο να επιτεθούμε. Αξίζουν όλη τη δόξα", δήλωσε αρχικά ο προπονητής των Πρωταθλητών Ευρώπης, για να προσθέσει:

"Δεν ξέρω αν ισχύει κάτι σαν κακή τύχη ή πρόληψη, αλλά ο τρόπος που κερδίσαμε με παίκτες μάλιστα που είχαν χάσει τίτλους σε Final Four. Έχουν την αγάπη μου. Τον σεβασμό μου. Ευχαριστούμε τη διοίκηση και τους φιλάθλους μας. Είμαι περήφανος για τους συνεργάτες μου, τον Ανδρέα που είναι εδώ μαζί μου. Όλους!  Είμαστε στο τέλος. Κερδίσαμε. Σήμερα γιορτάζουμε. Από αύριο μπαίνουμε όμως σε πρόγραμμα για τους ημιτελικούς της VTB. Θα σας πω ακριβώς τι είπε στον Ζέλικο μετά το ματς: δεν θα ήμουν εδώ αν δεν ήταν αυτός, αν δεν ήταν ο Παναθηναϊκός. Σήμερα κερδίσαμε εμείς, αλλά ένα μεγάλο μεγάλο μεγάλο μερίδιο ανήκει σ' αυτόν. Τον ευχαριστώ από την καρδιά μου. Το ίδιο του είπα και τώρα στον διάδρομο".

Για το γεγονός ότι ο Ομπράντοβιτς μίλησε για τους διαιτητές: "Έχω μεγάλο σεβασμό για τον Ζέλικο και τη Φενέρ. Ξέρω ότι είναι απογοητευμένοι λόγω της ήττας. Έχουν το δικαίωμα να πουν ό,τι θέλουν , αλλά πραγματικά δεν θέλω να σχολιάσω κάτι".

Τι σκέφτηκε όταν η διαφορά μειώθηκε: "Δεν είδα κάποιο φάντασμα. Διάολε, έτσι είναι τα παιχνίδια του μπάσκετ. Έγιναν πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια του 4ου δεκαλέπτου. Ας εμπιστευτούμε αυτά που κάνουμε όλη τη χρονιά. Αυτά που μας έφεραν εδώ. Εσείς λέτε ότι ήμασταν φαβορί γιατί παίζαμε ωραίο μπάσκετ. Έτσι κάπως κοντρολάραμε το παιχνίδι και πήγαμε στην παράταση. Παρότι ξεκίνησαν με ένα μεγάλο τρίποντο, πήγαμε φάση φάση και πήραμε τη νίκη.

Δεν ήταν εύκολο. Όλοι κοιτούν τον ηγέτη. Θα ήμουν χαζός ή έστω ένας κακός ηγέτης, αν δεν έλεγχα τα αισθήματα μου, αν δεν έδειχνα ότι πιστεύω στην ομάδα. Θα ήταν λάθος να μείνω σ' αυτα που έγιναν και να μην δω το υπόλοιπο ματς που είχαμε μπροστά. Έπρεπε να κάνουμε τις αλλαγές σαν το χόκεϊ. Έπρεπε να διαχειριστούμε το παιχνίδι. Όταν έχεις όμως παίκτες όπως ο Μίλος, ο Νάντο Ντε Κολό, ο Χάινς, ο Χριάπα, ο Χίγκινς, όλους για να μην τους αναφέρω όλους, τότε ναι νιώθεις σίγουρος".

Για τους Ρώσους παίκτες: "Δεν διαχειρίζομαι ποτέ τους παίκτες μου με βάσει το διαβατήριο τους. Αν είναι δηλαδή Ρώσοι ή Αμερικάνοι ή Γάλλοι. Φέτος προσπαθήσαμε να χτίσουμε καλά αποδυτήρια. Μια υγιή ατμόσφαιρα. Το πνεύμα νικητή. Τώρα βέβαια είναι εύκολο να το λέμε. Δεν είχαμε μόνο καλές στιγμές. Δεν αναφέρομαι μόνο στους τραματισμούς. Σε μια οικογένεια γίνονται πολλά. Όλα όμως μένουν μέσα στους τέσσερις τοίχους. Εμείς είχαμε τον στόχο να κερδίσουμε, ότι και να γίνει. Είχαμε ηγέτες στο παρκέ και στα αποδυτήρια. Και πίστη".

Πως είναι να κερδίζεις τον τίτλο ως προπονητής και σαν βοηθός: "Δεν το έχω σκεφτεί. Μιλούσαμε πάντως πριν και λέγαμε ότι η ζωή κάνει κύκλους. Το 2009 καθόμασταν στον πάγκο που καθόταν σήμερα η Φενέρ. Με το τρίποντο του Σάρας προηγηθήκαμε εμείς με 23 πόντους και μετά πήγε το ματς στο σουτ του Σίσκα. Αν δεν ήταν τα 13 χρόνια στον Παναθηναϊκό δεν θα ήμουν εδώ τώρα. Στον Παναθηναϊκό είχα τον χώρο να κάνω πράγματα και με βοήθησε πολύ η όλη εμπειρία. Όταν έχεις δίπλα σου έναν ηγέτη όπως ο Ζέλικο μπορείς να μάθεις πολλά πράγματα".

Από την πλευρά του, ο Νάντο Ντε Κολό πρόσθεσε: "Νιώθω υπέροχα. Αυτό που κάναμε σήμερα αλλά και κατά τη διάρκεια της χρονιάς... Το αξίζαμε. Πρέπει να παλεύουμε κάθε παιχνίδι. Κάθε ματς για μας από την αρχή της χρονιάς ήταν τελικός. Κερδίσαμε γιατί μείναμε ως ομάδα ακόμη κι αν επέστρεψαν. Ξέραμε στην παράταση ότι εμείς θα κερδίσουμε το παιχνίδι. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου και τους προπονητές".