Βαθμολογία

Δραγασάκης: «Επενδυτικό σοκ θέλει η Ελλάδα»

Την ανάγκη να ανακάμψει η ελληνική οικονομία, ύστερα από μια παρατεταμένη περίοδο ύφεσης τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική» του Σαββάτου (14/5) σημειώνοντας πως η χώρα χρειάζεται ένα «επενδυτικό σοκ».

Ο Γιάννης Δραγασάκης υποστήριξε ότι η ανάπτυξη θα προέλθει «αφενός από την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αφετέρου από την "εργαλειοθήκη της ανάπτυξης" που περιλαμβάνει τον νέο αναπτυξιακό νόμο, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, απλούστευση διαδικασιών και μελέτες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης επιλεγμένων κλάδων».

Μίλησε ακόμη για «ανάπτυξη ενός πλέγματος πέντε νομοσχεδίων κατά της φοροδιαφυγής και του "μαύρου" χρήματος, τα οποία θα αφορούν την καθιέρωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον νόμο για το πόθεν έσχες, τον νόμο για το πολιτικό χρήμα, τον νόμο για τους μάρτυρες του δημοσίου συμφέροντος (θα μπορούν να καταθέτουν υπό καθεστώς προστασίας για οικονομικά εγκλήματα) και την αναθεώρηση του νόμου για την "ποινική συνδιαλλαγή", που θα δίνει την ευχέρεια σε κάποιον που κατηγορείται για οικονομικό έγκλημα να επιστρέφει χρήματα που έχει αποκομίσει και να αντιμετωπίζει ελαφρότερες ποινές».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε μάλιστα πως οι πόροι που θα διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία εντός του 2016 θα κυμανθούν μεταξύ 9 και 12 δισ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι πόροι του ΠΔΕ ύψους 6,7 δισ. ευρώ, η εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε ό,τι αφορά στην ποσοτική χαλάρωση, σημείωσε πως άμεσα η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί 2,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά την 21η Ιουλίου -που θα έχουν αποπληρωθεί ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ που κατέχει το ευρωσύστημα- το ποσό θα διευρυνθεί σε 3,7 δισ. ευρώ.

Μιλώντας για το δημόσιο χρέος, αποδέχτηκε πως πλέον δεν είναι εφικτό το «κούρεμα» και κατέγραψε τα πέντε κριτήρια που θα πρέπει να πληροί η λύση που αναζητείται στους κόλπους των δανειστών. Για τις πρόωρες εκλογές, ανέφερε πως «δεν μας απασχόλησε ποτέ» και πως «η παρούσα κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας».