Βαθμολογία

Αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ προτείνει η κυβέρνηση

Αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% εξετάζει η κυβέρνηση για να κλείσει την διαπραγμάτευση με τους δανειστές και να βγάλει τη χώρα από την ασφυξία της ρευστότητας.

Η πρόταση αυτή πρόκειται να συζητηθεί στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους δανειστές που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμος.

Οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν ούτε χθες να βρουν κάποιο κοινό σημείο πάνω στα μεγάλα «αγκάθια» της φορολογικής και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, οπότε μάλλον η προοπτική μιας συμφωνίας μέχρι την Μεγάλη Πέμπτη απομακρύνεται επικίνδυνα και όλα πλέον παραπέμπουν για μετά το Πάσχα.

Για περισσότερες από πέντε ώρες το κουαρτέτο είχε στηθεί και άκουγε χθες στο Χίλτον την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι είναι νομικά αδύνατο να ψηφιστεί νόμος με προληπτικά μέτρα που θα τέλει υπό αίρεση αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπετε από το Σύνταγμα.

Έτσι επέμεναν στην δημιουργία ενός μηχανισμού πρόληψης που θα ενεργοποιείται στο πρώτο σήμα για εκτροχιασμό του ελληνικού προγράμματος που θα λαμβάνει από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Την ίδια στιγμή με νέες ιδέες εμπλουτίζεται και ο κατάλογος με τα περιμετρικά μέτρα (έμμεσοι φόροι) του 1% του ΑΕΠ στον οποίο εσχάτως προστέθηκε και η αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%, η οποία μεταξύ άλλων θα μεγαλώσει τις επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και ύδρευσης.

Πηγή: bankingnews.gr