Βαθμολογία

Spiegel: Δύσκολη η διαπραγμάτευση

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και ο χρόνος εξαντλείται» προειδοποιεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel σε δημοσίευμά του με τίτλο: «Η Αθήνα προσφέρει παραχωρήσεις στους πιστωτές».

Το Spiegel κάνει λόγο για τα έκτακτα μέτρα που θα ληφθούν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν κατορθώσει να πετύχει τους στόχους, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε μία λύση που προβλέπει περαιτέρω μέτρα λιτότητας για έκτακτες ανάγκες». «Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι από τα προβλεπόμενα μέτρα».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το συνολικό πακέτο, το οποίο θα περιλαμβάνει, επίσης, την ελάφρυνση του χρέους. «Η ελληνική κυβέρνηση με τις προτάσεις της, είναι προφανές ότι θέλει να φέρει κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

«Χωρίς συμφωνία μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών θα σταματήσει η ροή χρημάτων στα ελληνικά ταμεία. Η Ελλάδα χρειάζεται να εκταμιεύσει 5,4 δισ. ευρώ. Ο χρόνος είναι λίγος: Τον Ιούλιο η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εξυπηρετήσει δάνεια δισ. ευρώ», τονίζει το Spiegel.

«Ένα θετικό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις συνιστά προαπαιτούμενο για τις μετέπειτα συζητήσεις για την απομείωση του χρέους», υπογραμμίζεται, επίσης, υπενθυμίζοντας τη στάση του ΔΝΤ υπέρ της ελάφρυνσης.