Βαθμολογία

Eπιμένει για νέα μέτρα ο Τόμσεν

Τη λήψη και νέων μέτρων ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν. Μιλώντας την Παρασκευή (15/4) σε συνέντευξη Τύπου, ο Π. Τόμσεν ανέφερε ότι είναι απαραίτητα επιπλέον μέτρα της τάξης των 8 δισ. ευρώ, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του ελληνικού προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, ζητώντας, παράλληλα, διεύρυνση της φορολογικής βάσης με κατάργηση εξαιρέσεων και φοροαπαλλαγών και επιμένοντας στη μείωση του αφορολόγητου.

Σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είπε ότι θα μπορούσε να συνδεθεί με εφαρμογή ενός προγράμματος τα επόμενα δύο έτη, ενώ ξεκαθάρισε ότι «θα πάμε πρόγραμμα στο Δ.Σ. του ΔΝΤ» μόνο όταν θα έχουν προχωρήσει τόσο οι μεταρρυθμίσεις όσο και το θέμα του χρέους.

Καταλήγοντας, το στέλεχος του Ταμείου δήλωσε ότι αναμένει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα σύντομα, ενώ απένειμε τα εύσημα στη χώρα μας για τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει πετύχει, χαρακτηρίζοντάς την πρωτοφανή για τα παγκόσμια δεδομένα και εντυπωσιακή σε κάθε σύγκριση