Βαθμολογία

Στους 53.925 οι πρόσφυγες

Με τον αριθμό των προσφύγων σε όλη την χώρα να αγγίζει πλέον τους 53.925, οι αρχές συνεχίζουν το δύσκολο έργο της αποσυμφόρησης του Πειραιά και της Ειδομένης.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του σήμερα το πρωί, ο Δημήτρης Βίτσας δήλωσε ότι ο ρυθμός εκκένωσης του Πειραιά είναι ικανοποιητικός και δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι το λιμάνι θα έχει αδειάσει πριν από το Πάσχα. Παρόλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας παραδέχτηκε ότι όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες του Πειραιά δεν μπορούν να μετακινηθούν στον Σκαραμαγκά.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διαμένουν στο λιμάνι δεν δέχονται να μετακινηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας μακριά από το κέντρο της Αθήνας, καθώς φοβούνται ότι θα εγκλωβιστούν εκεί. Έτσι, 3.770 άνθρωποι παραμένουν στο λιμάνι του Πειραιά και σήμερα, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία.

Έφτασαν μόλις 30 μετανάστες

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, μόλις 30 μετανάστες έφτασαν το τελευταίο 24ωρο στην χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, οκτώ αποβιβάστηκαν στη Λέσβο και άλλοι 22 στη Σάμο.

Σήμερα, επίσημα η Αστυνομία στα νησιά του βορείου Αιγαίου δίνει την ύπαρξη με το παλιό καθεστώς, δηλαδή εισερχομένων πριν την 20η Μαρτίου, 430 προσφύγων στη Λέσβο, 204 στη Σάμο και 13 στη Χίο. Στο σύνολό τους, διαμένουν σε δομές εκτός hotspot.

14.936 άνθρωποι στην Αττική

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.936 πρόσφυγες και μετανάστες, με την πλειοψηφία αυτών να παραμένει στο λιμάνι.

Στην κεντρική Ελλάδα, βρίσκονται 1.854 άτομα, από τους οποίους οι 29 μεταφέρθηκαν σε νέο κέντρο φιλοξενίας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, χωρητικότητας 300 ατόμων. Στη νότια Ελλάδα, οι πρόσφυγες ανέρχονται σε 338.

Ελαφρώς βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση στο camp της Ειδομένης, όπου φιλοξενούνται 10.411 άτομα.

Συνολικά στην Βόρεια Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 29.619, με 1.137 να παραμένουν στο βενζινάδικο του Πολύκαστρου.