Βαθμολογία

Στη βουλή ασφαλιστικό και φόρος εισοδήματος

H ελληνική πλευρά και οι θεσμοί αποφάσισαν αφού υπάρχει ο περιορισμός της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ να διακοπούν οι συνομιλίες και να επιστρέψουν τη Δευτέρα οι θεσμοί για να υπάρξει συμφωνία ως τις 22 του μηνός και το Eurogroup, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γ. Κατρούγκαλο και τον Γ. Σταθάκη, τονίζοντας ότι το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει.

Το πιο πιθανό, εκτίμησε, είναι ότι, επειδή υπάρχουν και άλλα θέματα, καθώς και Ecofin, ότι ο Τόμας Βίζερ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα συμφωνήσουν να υπάρξει έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα ή Τρίτη, 25 και 26 του μήνα, όπου θα παρθούν οριστικές αποφάσεις - «αλλά δεν το λέω με σιγουριά» τόνισε.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι στα 4 ζητήματα η κυβέρνηση και οι θεσμοί είναι πάρα πολύ κοντά, τονίζοντας ότι «έχουμε στόχους από το Μνημόνιο, πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών για το πώς φτάνουμε στους στόχους, αλλά συγχρόνως διατηρούμε την επιλογή να αποφασίζουμε». Ερωτηθείς σχετικά αργότερα, τόνισε ότι «δεν τα έχουμε σπάσει» με τους θεσμούς.

Εν συνεχεία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι αυτή την εβδομάδα θα ετοιμαστούν 2 νομοσχέδια που θα μπουν στη Βουλή κάποια στιγμή την άλλη εβδομάδα: Ένα σχετικά με τον φόρο εισοδήματος και ένα για τις συντάξεις. Όσον αφορά στο πρώτο, είπε πως ο φόρος εισοδήματος βρίσκει το 1%, «έχει πολλά καλά δομικά στοιχεία, όχι απότομες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών, και συγχρόνως είναι μια προοδευτική πρόταση». Ερωτηθείς σχετικά αργότερα, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση στο αφορολόγητο.

Όπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η έκπτωση φόρου των 2.000 ευρώ- από την οποία προκύπτει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.091 ευρώ- θα ισχύσει στο σύνολό της για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και στη συνέχεια θα μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος έως ότου εξαλειφθεί.

Οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες στο προωθούμενο νομοσχέδιο, θα έχουν ως εξής:

Από 0-20.000 ευρώ 22%
Από 20.001-30.000 ευρώ 29%
Από 30.001-40.000 ευρώ 37%
'Ανω των 40.000 ευρώ 45%
Από πλευράς του, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις, τόνισε ότι στα περισσότερα σχεδόν σε όλα τα θέματα της πρότασης για το ασφαλιστικό υπήρξε συμφωνία ή πάρα πολύ σημαντική προσέγγιση. «Έχουμε ενσωματώσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις σε συνολικό πλαίσιο δομικών αλλαγών» σημείωσε, κάνοντας λόγο για ισονομία δημόσιου ιδιωτικού τομέα στο νέο ασφαλιστικό.

Ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε περί «απόλυτης προστασίας των κύριων συντάξεων και μετά το 2018», σημειώνοντας ότι θα αρχίσουν να αυξάνονται μετά το 2018. «Η εθνική σύνταξη έχει εξασφαλιστεί στα 384 ευρώ και όχι στα χαμηλά ύψη που ακούγαμε το τελευταίο διάστημα...καμιά επικουρική σύνταξη μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για την αντιμετώπιση του δομικού ελλείμματος του ΕΤΕΑ, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε τρίπτυχο μέτρων, με χρήση πολύ περιορισμένων αναπροσαρμογών στις επικουρικές συντάξεις που αφορούν το 10% των υφιστάμενων συνταξιούχων. «Προστατεύουμε το εισόδημα του 90%» επεσήμανε, κάνοντας λόγο για χρήση αποθεματικών και δυνατότητα χρήσης της επιλογής λελογισμένης αύξησης των εισφορών. «Το μείγμα αυτών των δυνατοτήτων είναι υπό συζήτηση. Εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που φέρουν την υπογραφή μας, αλλά τα μέσα τα επιλέγει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση» τόνισε, ενώ επίσης χαρακτήρισε ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να κλείσει η συμφωνία. Όσον αφορά στους αυτοαπασχολούμενους, είπε ότι υπολογίζεται πως το 80% του πληθυσμού των αυτοαπασχολούμενων πρόκειται να έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν. Καταλήγοντας, τόνισε ότι το ν/σ θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα, «είμαστε σε φάση ποσοτικοποίησης, θα δεχτούμε βελτιωτικές προτάσεις, αλλά όσον αφορά σε υποχωρήσεις περί περικοπών συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια πλέον. Δεν υπάρχει ανάγκη για άλλες περικοπές, γιατί υπερκαλύπτουμε τους μνημονιακούς στόχους... Πετύχαμε η μικρότερη συνταξιοδοτική δαπάνη να συνδυαστεί με έναν δικαιότερο τρόπο διανομής. Έχουμε μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα, τη μοιράζουμε με δικαιότερο τρόπο».

Μιλώντας για το θέμα των «κόκκινων δανείων», ο κ. Σταθάκης είπε ότι «έχουμε προσεγγίσει πολύ κοινό τόπο, είμαι σίγουρος ότι με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε ως τις 22 Απριλίου θα μπορούσαμε να έχουμε λύση και στο θέμα των κόκκινων δανείων».

HuffPost