Βαθμολογία

Απέσυραν το νομοσχέδιο για τους νηπιαγωγούς

Σε απόσυρση του νομοσχεδίου "Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις" αναγκάστηκε ο Υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μετά τον σάλο των αντιδράσεων που προκάλεσαν ορισμένες απο τις διατάξεις του, που αφορούσαν θέματα Παιδείας και όχι μόνο, καθώς με το νομοσχέδιο επιχειρείτο "τακτοποίηση" μιας σειράς ...εκκρεμοτήτων για διάφορα θέματα.

Η μεγαλύτερη αντίδραση πάντως, δημοσίως τουλάχιστον, υπήρξε για την διάταξη του Υπουργείου Παιδείας, με την οποία, σύμφωνα με καταγγελίες εκπαιδευτικών, θα εμπαινε "λουκέτο στα μισά νηπιαγωγεία της χώρας".

Όπως τόνιζαν, με την ρύθμιση εισάγεται για πρώτη φορά διαφοροποίηση του αριθμού των νηπίων σε περίπτωση που πρόκειται για νηπιαγωγείο απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης.

Σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας από την επόμενη χρονιά απαιτείται: α) ένας νηπιαγωγός για τουλάχιστον 14 νήπια για τα αστικά κέντρα και

β) πέντε νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης.

Μέχρι σήμερα η ρύθμιση προέβλεπε γενικά το λιγότερο επτά (και όχι πάνω από 25) νήπια ανά νηπιαγωγό.

«Αρχίζουν λοιπόν αθρόες συγχωνεύσεις- καταργήσεις Νηπιαγωγείων ιδιαίτερα στην επαρχία, στην οποία τα παιδιά θα υποχρεώνονται να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις για να φοιτήσουν σε Νηπιαγωγείο, με ό,τι κινδύνους εγκυμονεί αυτό. Επιπλέον, θα αυξηθεί κατακόρυφα το ποσοστό διαρροής στην υποχρεωτική αυτή βαθμίδα της εκπαίδευσης, λόγω του γεγονότος ότι πολλοί γονείς δε θα δεχτούν να στείλουν τα παιδιά τους σε Νηπιαγωγεία τα οποία δεν είναι κοντά στον τόπο κατοικίας τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του Συντονιστικό των νηπιαγωγών.

Το Υπουργείο, από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή συμβάλλει τα μέγιστα σε ορθολογική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και εξοικονόμηση δαπανών.

antenna