Βαθμολογία

Διασφαλίστηκε η κύρια και η εθνική σύνταξη στα 384 ευρώ

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε διευκρινήσεις την Τρίτη (12/4) αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων στον τομέα της κύριας και της εθνικής σύνταξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Κυβέρνηση διασφάλισε τα δύο είδη συντάξεων στα 384 ευρώ και ποσοστά αναπλήρωσης κοντά σε αυτά της αρχικής πρότασης.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο επεσήμανε καμία εξ αυτών με μεσαία ή μικρά εισοδήματα δεν πρόκειται να μειωθεί, ενώ δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για περικοπές από το πρώτο ευρώ είναι απολύτως αναληθή.

Δεν διαψεύδονται επίσης τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι συντάξεις χηρείας θα αποδίδονται στους δικαιούχους με χειρότερους όρους και με ηλικιακό όριο.

Τέλος, το υπουργείο Εργασίας χαρακτήρισε ανακριβείς  τις «πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ, για να κλείσει η συμφωνία» και θύμισε ότι «η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019 αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 (Μνημονίου) ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι». Δηλαδή η κατάργηση του ΕΚΑΣ είναι δεδομένη, αλλά το ερώτημα είναι αν θα αυτό θα συμβεί άμεσα ή σταδιακά.