Βαθμολογία

Μεγάλες ανατροπές σε εφάπαξ και επικουρικές

Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα συγχωνευθούν τα Ταμεία Πρόνοιας (ΝΠΔΔ) που χορηγούν εφάπαξ ενώ στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης - που θα τελεί υπό την πλήρη εποπτεία του κράτους (χωρίς τη συμμετοχή των εργοδοτών και των εργαζομένων στο Δ.Σ) θα ενοποιηθούν όλα τα Ταμεία που χορηγούν κύρια σύνταξη.

Την ενοποίηση σε ένα κοινό ταμείο των επικουρικών και των ταμείων πρόνοιας (τα οποία, με βάση το αρχικό σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού, επρόκειτο να ενταχθούν στο ΙΚΑ ως νέου Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης) ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φράγκος, χθες, σε ημερίδα του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να διαχωριστούν πλήρως ο κλάδος της κύριας ασφάλισης -τον οποίο θα χρηματοδοτεί, τουλάχιστον έως το ύψος της εθνικής σύνταξης, ο κρατικός προϋπολογισμός- από τους κλάδους της επικούρησης και του εφάπαξ, όπου η χρηματοδότηση είναι και θα παραμείνει διμερής (εργοδοτών και εργαζομένων) και το ύψος των καταβαλλόμενων παροχών θα εξαρτάται από την πορεία των οικονομικών και δημογραφικών δεδομένων, σύμφωνα με μαθηματικούς τύπους και χωρίς προκαθορισμένα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως θα ισχύει για τις κύριες συντάξεις.

Κυμαινόμενες παροχές

Σύμφωνα με το σχέδιο Κατρούγκαλου:

Το ποσό των επικουρικών συντάξεων θα διαμορφώνεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα (αριθμός ασφαλισμένων - συνταξιούχων και δείκτες θνησιμότητας) και ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής σε σχέση με τις συνολικά καταβληθείσες εισφορές, το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων.

Ειδικά για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί από την 1/1/2015 και μετά προβλέπεται η χορήγηση ενός τμήματος σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισής τους έως τις 31/12/2014 στο 0,45% επί των συντάξιμων αποδοχών και ενός δεύτερου τμήματος για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2015 με το νέο τρόπο υπολογισμού.

Τα εφάπαξ θα απονέμονται για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά με βάση τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών και μαθηματικό τύπο υπολογισμού που αναμένεται να εκδοθεί (το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ζήτησε χθες στοιχεία από τα Ταμεία Πρόνοιας προκειμένου να εκδώσει απόφαση).

Για τον χρόνο ασφάλισης έως τις 31/12/2013 το ποσό του εφάπαξ θα αποτελείται από το γινόμενο του 70% των συντάξιμων αποδοχών (χωρίς δώρα και επίδομα αδείας) επί τα έτη ασφάλισης.

Οι κύριες συντάξεις

Στην τελική διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς θα καθοριστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης για την αναλογική (κύρια) σύνταξη στην οποία θα προστίθεται η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ (ποσό το οποίο θα δίνεται από τα 20 χρόνια ασφάλισης και πάνω).

Οπως υπογράμμισε ο Ν. Φράγκος, η κρατική δαπάνη για την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ θα ανέλθει σε ετήσια βάση στα 12-13 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 6,6% του ΑΕΠ και θα μειωθεί στο 5%, εφόσον αυξηθεί το ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο σημείωσε ότι η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις (κύριες + επικουρικές) μαζί με το ΕΚΑΣ και την προνοιακή σύνταξη των ανασφάλιστων του ΟΓΑ (που συνυπολογίζουν, παρά την αντίθεση της ελληνικής πλευράς, οι Θεσμοί στις παροχές) έφτασε το 2014 στα 30,2 δισ. ευρώ, ή στο 16,87% του ΑΕΠ και πως η χώρα είναι υποχρεωμένη να τη... συγκρατήσει κάτω από το 16%.

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος απέκλεισε πάντως τη μείωση των συντάξεων λέγοντας ότι «θα αυξήσει το ποσοστό φτώχειας που έχει σκαρφαλώσει στο 35% από το 27%».

Χρηματοδότηση

Πρόσθετα προβλήματα δημιουργούν τα ταμειακά ελλείμματα (3 δισ. ευρώ στο νέο ταμείο κύριας ασφάλισης και 600 εκατ. ευρώ στο ΕΤΕΑ), η έλλειψη ικανών, για να καλύψουν τα «ανοίγματα», περιουσιακών στοιχείων (η συνολική περιουσία των ταμείων, μαζί με τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, δεν ξεπερνά τα 19,8 δισ. ευρώ) και η μείωση (στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής) της κρατικής χρηματοδότησης στα 12,7 δισ. ευρώ το 2015 από 21 δισ. ευρώ το 2011. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι την περίοδο 2010 - 2015 η κρατική χρηματοδότηση στα Ταμεία έφτασε τα 98,638 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες από το PSI ήταν 11,597 δισ. ευρώ (-9 δισ. ευρώ οι απώλειες στο κοινό κεφάλαιο στην ΤτΕ και 2,593 δισεκατομμύρια ευρώ στα ομόλογα).

Διαχωρισμός

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να διαχωριστούν πλήρως ο κλάδος της κύριας ασφάλισης από τους κλάδους της επικούρησης και του εφάπαξ, όπου η χρηματοδότηση είναι και θα παραμείνει διμερής (εργοδοτών και εργαζομένων).

Εφάπαξ

Τα εφάπαξ θα απονέμονται για τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2014 και μετά με βάση τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών και μαθηματικό τύπο υπολογισμού που αναμένεται να εκδοθεί.

Για τον χρόνο ασφάλισης έως τις 31/12/2013 το ποσό του εφάπαξ θα αποτελείται από το γινόμενο του 70% των συντάξιμων αποδοχών (χωρίς δώρα και επίδομα αδείας) επί τα έτη ασφάλισης.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ)