Βαθμολογία

Ευρωπαϊκός πολιτικός έλεγχος των μνημονίων

Αντιπροσωπεία κοινοτικών αξιωματούχων εγκαινίασαν τον πολιτικό έλεγχο των μνημονίων εντός της ελληνικής Βουλής, σε ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Η πρωτοβουλία αναλήφθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από αίτημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Αύγουστο για πολιτικό έλεγχο των μνημονίων.

Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τον πρόεδρό της Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους -όχι με κούρεμα-, μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Μεταξύ των ευρωβουλευτών που έλαβαν τον λόγο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης μετέφερε την ενημέρωση που έγινε στα μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, σύμφωνα με την οποία η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί στα τέλη του Απριλίου.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αν. υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, Νίκος Ξυδάκης, αναφερόμενος στον πολιτικό έλεγχο των μνημονίων εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή τόσο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, όσο και για την αναβάθμιση του ευρωπαϊκού και του ελληνικού κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι η διαδικασία αυτή θα ενισχύσει τον εκδημοκρατισμό της ΕΕ, ως αντίβαρο στον λόγο μίσους ακροδεξιών λαϊκιστών κατά των Βρυξελλών και μονομερών αποφάσεων.

Τόνισε, ότι η ΕΕ, με τους εκλεγμένους πολιτικούς της, μπορεί να λύσει τα προβλήματά της χωρίς την εμπλοκή άλλων θεσμών, όπως έγινε με την οικονομική κρίση και το ΔΝΤ.

Ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένει την ταχεία και ακριβοδίκαιη αξιολόγηση του προγράμματος από το ευρωκοινοβούλιο και επισήμανε πως από την πλευρά της θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα εργαστεί για την σταθεροποίηση και ανασυγκρότηση της χώρας.

Στον επίλογο της τοποθέτησής του, ο κ. Ξυδάκης επισήμανε, πάντως, ότι η ΕΕ έχει ανάγκη να θυμηθεί εκ νέου λέξεις όπως κοινωνική συνοχή, διεύρυνση του κοινοτικού κεκτημένου, πολιτική συνοχή. Όπως είπε, μόνο έτσι μπορεί να χτιστεί η ΕΕ κι όχι βάσει μιας δογματικής προσήλωσης σε ένα μόνο τροπάρι και ψαλμό -υπονοώντας την δημοσιονομική πολιτική της λιτότητας. Η ΕΕ πρέπει να έχει πίστη στους λαούς και τους εκλεγμένους πολιτικούς της, κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

Στις 17:00, η επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.