Βαθμολογία

«Καμπάνες» σε Θεσσαλούς συνεταιριστές

Μπορεί να αναμένεται τροπολογία, η οποία θα απαλλάσσει αγροτοσυνδικαλιστές από την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών κατά τηνδιάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων (σύμφωνα με τα μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών), δεν ισχύει το ίδιο όμως και για τους προέδρους Αγροτικών Ενώσεων, που τελούν υπό εκκαθάριση, αλλά οι ίδιοι διώκονται για οφειλές των ΑΣΟ προς το δημόσιο.

Αν και μέχρι τώρα, λόγω σχετικής τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή επί κυβερνήσεως ΝΔ, οι πρόεδροι των Ενώσεων ζητούσαν και έπαιρναν αναβολή από το δικαστήριο μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση και να ρυθμιστούν οι οφειλές. Ωστόσο ανησυχία προκαλεί στους συνεταιριστές της πρώην ΕΑΣ Λάρισας, η δυσάρεστη εξέλιξη που είχαν οι πρόεδροι των Ενώσεων Φαρσάλων και Ελασσόνας.

Αναλυτικότερα απερρίφθη από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, η αίτηση αναίρεσης του πρόεδρου Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Φαρσάλων Γιάννη Σούρλα, με την ΕΑΣ να τελεί υπό εκκαθάριση εδώ και 16 χρόνια.

Ο γνωστός συνεταιριστής είχε καταδικαστεί τόσο από το Πρωτοδικείο, όσο και από το Τριμελές Εφετείο, όπου η ποινή του μειώθηκε.

Ο καταδικασθείς άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο κατά της εφετειακής απόφασης, επικαλούμενος ότι πράγματι υπάρχει η επίμαχη οφειλή, αλλά δεν αφορά τον ίδιο, ότι τα χρέη δημιουργήθηκαν από την κακή πορεία του Συνεταιρισμού και ότι η ευθύνη των χρεών είναι συλλογική και όχι ατομική. Επίσης, υποστήριξε ότι η επίμαχη ένωση είναι στη διαδικασία της εκ- καθάρισης, χωρίς όμως να προσκομίσει στο δικαστήριο κάποιο αποδεικτικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του. Το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Ποινικού Δικα- στηρίου έκρινε ότι οι ισχυρισμοί που προέβαλε, δεν αρκούν για να θεμελιώσουν τους ισχυρισμούς του και απέρριψε την αίτηση αναίρεσης.

Αντίστοιχη ποινή και δικαστική περιπέτεια και για τον πρόεδρο της πρώην ΕΑΣ Ελασσόνας -ευρισκόμενη και αυτή σε εκκαθάριση- Θανάση Στούπα, ο οποίος καταδικάστηκε πρόσφατα από το Εφετείο σε 12 μήνες (με αναστολή). Στο νομικό επιτελείο του Θαν. Στούπα η είδηση της απόρριψης από τον Άρειο Πάγο της αίτησης του κ. Σούρλα, προκάλεσε αρχικά ανησυχία, αλλά όταν οι δικηγόροι παρέλαβαν το σκεπτικό της απόφασης διαπίστωσαν ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο μαύρα.

Όπως προκύπτει από την καθαρογραφή της απόφασης, ο ΑΠ απεφάνθη αρνητικά διότι ο Φαρσαλινός συνεταιριστής δεν κατέθεσε κάποια πράξη εκκαθάρισης της οργάνωσης, κάτι το οποίο δεν σχετίζεται με την πρώην ΕΑΣ Ελασσόνας.

Καμπανάκι στους διοικούντες της ΕΑΣ

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται και οι Λαρισαίοι συνεταιριστές, οι οποίοι έχουν επίσης ανάλογες εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη και μέχρι τώρα λόγω σχετικής διάταξης κι όσο η εκκαθάριση της ΕΑΣ Λάρισας τελεί υπό εξέλιξη, οι διώξεις τους είχαν ανασταλεί.

Το ευχάριστο γι' αυτούς είναι ότι στο νομοσχέδιο περί Συνεταιρισμών που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση παραμένει το άρθρο 19 που απαλλάσσει τους συνεταιριστές από προσωπικές ευθύνες για τα χρέη των Ενώσεων, όσο αυτές τελούν υπό καθεστώς εκκαθάρισης.

Ουσιαστικά απο- δεικνύεται η διαχρονικότητα της νομοθε- τικής εξουσίας, καθώς το παραπάνω σκεπτικό παραμένει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια η συγκεκριμένη τροπολογία δεν προφυλάσσει πλήρως τους συνεταιριστές, καθώς όπως αποδείχτηκε και στις περιπτώσεις Σούρλα, Στούπα, ορισμένοι δικαστές ερμηνεύουν διαφορετικά το σκεπτικό της παραπάνω απόφασης και εξετάζουν την κάθε περίπτωση χωριστά. Οι διατελέσαντες πρόεδροι της ΕΑΣ Λάρισας, κυρίως της 3ετίας 2010-2012, οι οποίοι λόγω χρεών της Οργάνωσης σε ΙΚΑ-ΔΟΥ διώκονται προσωπικά, αφού εκφράζουν τη συμπαράσταση τους στους... ομοιοπαθείς, οι οποίοι επίσης έχουν εξαντληθεί οικονομικά από τα συνεχή δικαστήρια, εκφράζουν φόβους για το μέλλον της εκκαθάρισης της πρώην Ένωσης, καθώς στο νέο Νομοσχέδιο ακούγεται ότι θα αλλάξει η σειρά στην καταβολή αποζημιώσεων.

Στο προηγούμενο Ν\Σ κάθε φορά που οι εκκαθαριστές της πρώην ΕΑΣ Λάρισας αποκόμιζαν έσοδα από την εκποίηση –πλειστηριασμό της ακίνητης περιουσίας της οργάνωσης, τακτοποιούσαν πρώτα τις υποχρεώσεις έναντι των εργαζο- μένων (μέχρι τώρα έχουν λάβει περίπου το 50% των μισθών τους), εν συνεχεία έπαιρνε σειρά ΙΚΑ-ΔΟΥ, κ.λπ., ακολούθως οι τράπεζες και στο τέλος οι προμηθευτές.

Με το νέο νομοσχέδιο εκτός απροόπτου θα δοθεί προτεραιότητα στην εξόφληση των τραπεζών και εν συνέχεια όλοι οι υπόλοιποι!

ΕΦΗΜ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ( Γ. Ρούστας )