Βαθμολογία

Ο "χάρτης" όσων κινδυνεύουν από το ISIS

Αρκετό καιρό πριν τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις, το βρετανικό Foreign Office είχε κατατάξει το Βέλγιο στη λίστα με τις 43 χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από τρομοκρατική επίθεση. «Υπάρχει υψηλή απειλή για τρομοκρατία. Οι επιθέσεις θα μπορούσε να είναι αδιάκριτες, μεταξύ άλλων σε μέσα μαζικής μεταφοράς και κόμβους των συγκοινωνιών, αλλά και σε άλλα μέρη που επισκέπτονται οι ξένοι.

Οι Βρυξέλλες φιλοξενούν πολλούς διεθνείς θεσμούς (ΕΕ και ΝΑΤΟ) , ενώ τα κυβερνητικά κτίρια και οι ξένες πρεσβείες βρίσκονται σε »ευαίσθητες» τοποθεσίες». Μεταξύ άλλων χώρες όπου μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση είναι «υψηλή» είναι:

Η Γαλλία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Ινδονησία, η Ρωσία, η Μιανμάρ, η Κένυα, οι Φιλιππίνες, η Κολομβία, η Τουρκία, η Ταϊλάνδη και η Αυστραλία. Στο πιο πάνω χάρτη που δημιούργησε η Βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph με βάση τις ταξιδιωτικές οδηγίες του Foreign Office, υπάρχουν τέσσερις βαθμίδες για την απειλή τρομοκρατικού χτυπήματος. Οι βαθμίδες αυτές καταγράφονται με βαθύ κόκκινο «υψηλή», κόκκινο «γενική απειλή», πορτοκαλί «υποβόσκουσα απειλή» και κίτρινο «χαμηλή».

Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στη χώρα μας.

Πέρα από το Βέλγιο, στο «κόκκινο» για τρομοκρατική απειλή άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι: η Γαλλία,η Γερμανία, η Ισπανία και η Μεγάλη Βρετανία. Εκτός από τις ευρωπαϊκές χώρες, σε μεγάλο κίνδυνο βρίσκεται και η Αίγυπτος, αλλά και η Τυνησία, η Ινδονησία, η Ρωσία, η Μιανμάρ, η Κένυα, οι Φιλιππίνες, η Κολομβία, η Τουρκία, η Ταϊλάνδη και η Αυστραλία. Ασφαλώς, δεν λείπουν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, με πρώτη το Ιράκ. Ακολουθούν η Σαουδική Αραβία, η Υεμένη, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ και το Αφγανιστάν.

Στον αντίποδα, ευρωπαϊκές χώρες που θεωρείται ότι υπάρχει «χαμηλή» τρομοκρατική απειλή είναι, μεταξύ άλλων, η Ισλανδία, η Τσεχία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ιαπωνία και η Πολωνία. 

Πηγή: HuffingtonPost.gr