Βαθμολογία

«Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα»

Η κυβέρνηση δεν πιστεύει ότι η Τουρκία έχει εφαρμόσει μέχρι σήμερα τα συμφωνηθέντα, δήλωσε την Τρίτη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τρεις ημέρες μετά την εφαρμογή της συμφωνίας.

Πρόσθεσε ότι η Αθήνα δεν έχει δει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών, γι' αυτό ένας κύκλος επαφών που θα κάνει ο πρωθυπουργός ξεκίνησε σήμερα με την κ. Μέρκελ και θα γίνει ό,τι χρειαστεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση δίνει ένα χρονικό περιθώριο για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι η κυβέρνηση ζητά την άμεση ανταπόκριση της Τουρκίας.

Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε ότι, επειδή το πρώτο χρονικό διάστημα μπορεί να μην υπάρξει συμμόρφωση όλων των μερών, αρκετοί πρόσφυγες θα παραμένουν στην Ελλάδα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι, για να μην βρεθούμε και πάλι προ εκπλήξεων, να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε και αριθμό παραπάνω από αυτά που προβλέπουμε» είπε, σημείωσε, όμως, ότι στη συμφωνία προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός προσφύγων που θα μετεγκατασταθεί προς την ΕΕ.

Ερωτηθείσα σχετικώς, η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι υπάρχουν ήδη κλειστοί χώροι και προβλέπεται από τη συμφωνία ότι κάθε παράτυπος μετανάστης που μπαίνει από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, θα επιστρέφεται στην Τουρκία. Για τους παράτυπους μετανάστες που είναι ήδη εδώ, υπάρχουν τα κλειστά κέντρα και παραμένουν μέχρι να επαναπατρισθούν, είπε.

Για τον ρόλο των τούρκων παρατηρητών, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι είναι 25 υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι έρχονται προκειμένου να διευκολύνουν, σε επίπεδο επικοινωνίας, τη διαδικασία της χορήγησης ασύλου. Ακόμη, τόνισε ότι πέντε έλληνες παρατηρητές έχουν πάει ήδη στην Τουρκία και θα πάνε και άλλοι τις επόμενες ημέρες.

Η κ. Γεροβασίλη είπε ακόμη ότι η πρωθυπουργός είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό και κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους ενημερώθηκαν και οι δύο για το τυφλό χτύπημα στις Βρυξέλλες.