Βαθμολογία

Σε κλοιό φόβου και επιφυλακής η Ευρώπη

Μετά τα νέα χτυπήματα στο Βέλγιο

Σοκ έχει προκαλέσει στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, το νέο τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης (22/3) στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και στον σταθμό του μετρό στο Μάελμπεκ.

Ο αριθμός των θυμάτων δυστυχώς αυξάνεται, καθώς μέχρι στιγμής γίνεται λόγος για 34 θύματα και 187 τραυματίες, αρκετοί από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση ή ακρωτηριασμένοι.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αλλά και οι ΗΠΑ, λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας, ενώ η Ολλανδία έκλεισε τα σύνορά της με τη γειτονική χώρα. Φυσικά, όλες καταδικάζουν τις επιθέσεις, με τους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς να στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το νέο μακελειό και μάλιστα απειλεί και με νέα χτυπήματα στη Γερμανία. Όπως αναφέρει δίκτυο προσκείμενο στους τζιχαντιστές: «Να περιμένετε και άλλες βόμβες και άλλους νεκρούς. Σύντομα και στην Γερμανία. Τι χαρά να εκρήγνυται το κεφάλι ενός άπιστου. Μετά τις βόμβες, να περιμένετε τους στρατιώτες μας με τα Καλάσνικοφ. Να περιμένετε κι άλλους νεκρούς. Εσείς βομβαρδίζετε την Ανατολή, εμείς βομβαρδίζουμε τη Δύση».

Οι Βρυξέλλες θυμίζουν «νεκρή πόλη», καθώς οι δρόμοι έχουν αδειάσει και υπάρχουν μόνο αστυνομικοί και κάποιοι πολίτες που συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία για να αφήσουν ένα λουλούδι για τα θύματα και να γράψουν συνθήματα κατά της τρομοκρατίας. Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Την ίδια ώρα, οι έρευνες συνεχίζονται, καθώς ένας από τους δράστες φέρεται να επέζησε των επιθέσεων και να διέφυγε. Ήδη έχει δημοσιευθεί η φωτογραφία τριών ανδρών από το αεροδρόμιο που κουβαλούν τις αποσκευές τους σε τρόλεϊ, ενώ εντοπίστηκε και ένα γιλέκο με εκρηκτικά που δεν είχε εκραγεί, με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν ελεγχόμενη έκρηξη.

Ανησυχία εκφράζεται ακόμα και για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2016, λόγω των γενικότερων τρομοκρατικών χτυπημάτων στην Ευρώπη, ενώ όλες οι πτήσεις από και προς τις Βρυξέλλες έχουν ματαιωθεί.