Βαθμολογία

Τσίπρας: «Παγώνουν οι μονομερείς ενέργειες»

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία για το προσφυγικό έφερε την ικανοποίηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στη συνέντευξη Τύπου, λοιπόν, μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο αρχηγός της κυβέρνησης τόνισε ότι παγώνουν οι μονομερείς ενέργειες, κάτι που συνιστά θετική εξέλιξη.

«Είναι μία κρίση που παίρνει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης και δεν αφορά μόνο μία χώρα ή μόνο τις χώρες προέλευσης ή τις χώρες προορισμού. Είναι μία διεθνής κρίση και αφορά την Ε.Ε. στο σύνολό της και έπρεπε από την πρώτη στιγμή να αντιμετωπιστεί ως ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Αυτό που πριν από μερικές ημέρες έμοιαζε ως ένα εγκαταλελειμμένο σχέδιο, δηλαδή η κοινή ευρωπαϊκή λύση στα πλαίσια μίας κοινής συμφωνίας με την Τουρκία, έγινε πραγματικότητα. Οι περισσότεροι προσανατολίζονταν σε μονομερείς ενέργειες, κλεισίματος του βαλκανικού δρόμου χωρίς μείωση των ροών μετά από συμφωνία με την Τουρκία. Αυτό ενείχε τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία αποθήκη ψυχών.

Αυτό το εγκαταλελειμμένο σχέδιο γίνεται κοινή ευρωπαϊκή απόφαση και παγώνουν οι μονομερείς ενέργειες. Και αυτό δεν μπορούμε παρά να το χαρακτηρίσουμε μία θετική εξέλιξη», δήλωσε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής (18/3) ο Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα, είπε ότι Αθήνα και Κυπριακή Δημοκρατία δούλεψαν αθόρυβα, ώστε «να αποτρέψουμε παράλογες απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς που ήθελε να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης της λύσης για το προσφυγικό πτυχές του κυπριακού προβλήματος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Βεβαίως καταφέραμε αθόρυβα αλλά πολύ ουσιαστικά αυτές οι απαιτήσεις για άνοιγμα των πέντε κεφαλαίων που έχει παγώσει η Κύπρος και ένα που έχουμε παγώσει και εμείς, αυτές οι απαιτήσεις έφυγαν από το τραπέζι και ανοίγουν άλλα κεφάλαια. Δίδεται η φιλελευθεροποίηση της βίζας.

Με αυτή την προσπάθειά μας να κρατήσουμε σθεναρή στάση σε ένα εθνικό θέμα δεν περιχαρακωθήκαμε. Δεν κλειστήκαμε στο καβούκι μας και φροντίσαμε μετά τη Σύνοδο Κορυφής να πάμε στη Σμύρνη. Τολμήσαμε και πήραμε αυτό που θέλαμε».

Τέλος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ για το γεγονός ότι δέχθηκε να παραχωρήσει το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που είχε «παγώσει» ο προκάτοχός του Νικολά Σαρκοζί.