Βαθμολογία

Τα βρήκαν οι «28» της Ε.Ε με την Τουρκία για το προσφυγικό

Σχεδόν 24 ώρες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μεταξύ των 28 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας για το προσφυγικό, με τη συμφωνία να επιτυγχάνεται τελικά.

Γύρω στις 5 το απόγευμα της Παρασκευής (18/3), λοιπόν, έγινε γνωστό ότι το αναθεωρημένο σχέδιο που είχε φέρει προς συζήτηση στη Σύνοδο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ πήρε το «οκ» από τους Ευρωπαίους ηγέτες και αφού βέβαια είχαν προηγηθεί πολύωρες διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Πλέον, μένει μόνο η τελική επισφράγιση της συμφωνίας με την επιστροφή του πρωθυπουργού της Τουρκίας στο συμβούλιο, ενώ σε ό,τι αφορά τα αμφιλεγόμενα σημεία που υπήρχαν, οι προτάσεις συμβιβασμού του Ντ. Τουσκ αναφέρουν τα εξής:

- Αναφορικά με τις ενστάσεις τις Κύπρου για το άνοιγμα των κεφαλαίων, υπάρχει συμβιβασμός που ικανοποιεί τόσο την Κύπρο όσο και την Τουρκία για το άνοιγμα του κεφαλαίου 33 (προϋπολογισμός), που δεν έχει μπλοκαριστεί από την Κύπρο, εντός της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.

- Σε σχέση με την ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου επανεισδοχής/επανεγκατάστασης «ένας προς έναν» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προτείνεται να οριστεί η 20ή Μαρτίου.

- Σε ό,τι έχει να κάνει με τη νομιμότητα του σχεδίου υπογραμμίζεται ότι θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, θα σέβεται συνεπώς την αρχή της ατομικής εξέτασης κάθε αίτησης ασύλου, ενώ στην τελική συμφωνία θα υπάρχει σαφής αναφορά στην αρχή μη επαναπροώθησης και στις μη συλλογικές επιστροφές.

- Αναφορικά με την οικονομική ενίσχυση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες προτείνεται να μην υπάρχουν νέα ποσά στην τελική συμφωνία, ωστόσο θα υφίσταται σαφής αναφορά σε συγκεκριμένα έργα που μπορούν να επωφεληθούν από τα ήδη υπάρχοντα 3 δισ. ευρώ για ταχύτερη εκταμίευση εντός της εβδομάδας.