Βαθμολογία

Αποχωρεί από την Λίβερπουλ ο Άιρ!

Δέκα χρόνια μετά την πρόσληψή του από την Λίβερπουλ, ο εκτελεστικός διευθυντής του συλλόγου και ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια παίζει το μεγαλύτερο (αν όχι όλο) ρόλο στις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, Ίαν Άιρ, δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του και θα αποχωρήσει με το που λήξει το υπάρχον, το 2017!

Όσον αφορά την είδηση που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αλλά αμέσως ικανοποίησε μεγάλη μερίδα του κόσμου της ομάδας, ο ιδιοκτήτης των «κόκκινων», Τζον Χένρι, ο πρόεδρος Τομ Βέρνερ και ο πρόεδρος του «Fenway Sports Group» Μάικ Γκόρντον, δήλωσαν από κοινού:

«Ο Ίαν μας ενημέρωσε για την πρόθεσή του να αφήσει την θέση του πριν από λίγους μήνες. Του ζητήσαμε αρκετές φορές να πάρει μερικό χρόνο για να ξανά σκεφτεί την απόφασή του, αλλά δεν καταφέραμε να τον πείσουμε και έτσι θα πάψει να αποτελεί εκτελεστικός διευθυντής πέρα από τον Μάιο του 2017.

Θα ξεκινήσουμε κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον να ψάχνουμε και να προσλάβουμε έναν άξιο αντικαταστάτη ώστε να συνεχίσουμε να χτίζουμε στα εξαιρετικά θεμέλια που έχει βάλει ο Ίαν. Υπό την καθοδήγησή του είδαμε την Λίβερπουλ να μεταμορφώνεται από έναν σύλλογο στο χείλος της χρεοκοπίας σε αυτόν που είναι σήμερα με δυνατά οικονομικά και επιχειρισιακή υγεία.

Η σταθερότητα είναι ένα προϊόν που συχνά υποτιμάται στους αθλητικούς οργανισμούς, αλλά αποτελούσε μια τεράστιας σημασίας εγγύηση κατά το διάστημα που ο Ίαν ήταν επικεφαλής. Τα οφέλη από την δουλειά του θα είναι εμφανή στην Λίβερπουλ για πολλά χρόνια ακόμη.

Ο Ίαν ήταν πάντα αφοσιωμένος, ειλικρινής, παθιασμένος και δεσμευμένος να κάνει το σωστό σε διάφορα θέματα ενδιαφέροντος του συλλόγου. Όλα αυτά ταιριάζουν με τις δικές μας αξίες, ως ιδιοκτήτες, και του χρωστούμε πολλά για τις προσωπικές θυσίες που έκανε γι' αυτόν.

Για ακόμη μία φορά βάζει την Λίβερπουλ μπροστά από τα προσωπικά του ενδιαφέροντα και λόγω του χαρακτήρα που διαθέτει μας γνωστοποίησε την απόφασή του 15 μήνες πριν. Αυτό μας δίνει άπλετο χρόνο και χώρο για να βρούμε έναν κατάλληλο διάδοχο».

Ο ίδιος είπε για την απόφασή του:

«Εάν το να γίνω εκτελεστικός διευθυντής της Λίβερπουλ ήταν η πιο σπουδαία τιμή στην ζωή μου, τότε το να αποφασίσω να μην συνεχίσω στο πόστο μου με το τέλος του υπάρχοντος συμβολαίου μου είναι μακράν ό,τι πιο δύσκολο.

Το να έχω το προνόμιο να ηγηθώ αυτού του σπουδαίου συλλόγου φέρνει και τεράστιες ευθύνες, αλλά είναι κάτι που απήλαυσα. Αισθάνομαι υπερήφανος για τα κατορθώματά μου στον ρόλο αυτό. Πιστεύω πως στο τέλος της επόμενης σεζόν θα είναι η σωστή ώρα να αφήσω την θέση μου σε κάποιον άλλο, που θα πάρει όλο το πακέτο -με τα καλά και τα δύσκολά του- με ενθουσιασμό και όρεξη.

Όποιος και να είναι αυτός θα έχει την στήριξη αυτού που εγώ θεωρώ πως είναι το καλύτερο ιδιοκτησιακό γκρουπ στον παγκόσμιο αθλητισμό, αλλά και μιας πραγματικά άριστης ομάδας ανθρώπων μέσα στον σύλλογο.

Το να έχω βγει από την σκιά του Άνφιλντ είναι για μένα μεγάλο προνόμιο. Ειδικά από την στιγμή που υπηρετούσα έναν σύλλογο τον οποίο υποστήριζα όλη μου τη ζωή. Αυτό που με καθοδηγούσε σε κάθε απόφαση όλα τα χρόνια μου εδώ ήταν να κάνω το καλύτερο, από άποψη μακροπρόθεσμης σταθερότητας και υγείας του συλλόγου. Στους 15 μήνες που μου απομένουν στο πόστο του εκτελεστικού διευθυντή θα συνεχίσω να προσφέρω στο FSG, τον Γιούργκεν, τους παίκτες και το εκπληκτικό προσωπικό. Στόχος μου είναι να εξακολουθήσω να τους καθοδηγώ στρατηγικά και να κάνω πιο ομαλό το μεταίχμιο».

Ο Άιρ προσλήφθηκε το 2007 και πέρασε από αρκετές θέσεις της διοίκησης. Ξεκίνησε ως εμπορικός διευθυντής, μπήκε στο συμβούλιο το 2009, ενώ δύο χρόνια αργότερα έγινε διευθυντής διαχείρησης. Το σημερινό του πόστο το κατέχει από το 2013, αποτελώντας παράλληλα τον αντιπρόεδρο του φιλανθρωπικού ιδρύματος του συλλόγου, Liverpool FC Foundation.

Από το 2012 δημιούργησε μια ομάδα που διαχειριζόταν τα μεταγραφικά της ομάδας, κάτι για το οποίο έχει δεχθεί πολλή κριτική, όπως και για το γεγονός πως ήταν αυτός που πρότεινε την αύξηση των εισιτηρίων που ξεκίνησε μεγάλες διαμαρτυρίες στην εξέδρα, κάτι που τελικά δεν ίσχυσε και για το οποίο ο ίδιος ζήτησε προσωπική συγγνώμη.