Βαθμολογία

Στον Τύρναβο για το Μπουρανί

Για δύο πράγματα είναι περισσότερο γνωστός ο Τύρναβος. Το ένα είναι το τσίπουρο και το δεύτερο είναι το περίφημο Μπουρανί, ένα αποκριάτικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν ξεκίνησαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην πόλη.

ΦΩΤΟ: Βασίλης Παπαχατζής

Σήμερα, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα συναντιούνται στον Τύρναβο για να ακούσουν τα πειράγματα στους δρόμους, να αντικρίσουν τους τεράστιους φαλλούς που στολίζουν τα καρναβαλικά άρματα, να ανταλλάξουν υπαινικτικά ή ευθέως άσεμνα και πρόστυχα σχόλια και, φυσικά, να πιουν άφθονο τσίπουρο με εκλεκτούς μεζέδες από το θεσσαλικό κάμπο.

Η αποθέωση του φαλλού μέσα από το έθιμο “Μπουρανί” έχει τις ρίζες του στις διονυσιακές τελετές. Οι κάτοικοι του Τυρνάβου γιορτάζουν κάθε χρόνο τη γονιμότητα της γης, υμνούν τη φύση και την ευχαριστούν για τους καρπούς της. Η ίδια η λέξη “Μπουρανί” μας πηγαίνει πίσω στο χρόνο, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και σήμαινε λαχανόρυζο ή σπανακόρυζο. Το σχετικό έδεσμα μαγειρεύεται με σπανάκι, τσουκνίδα, έντερο και ξύδι και είναι καλό συνοδευτικό για το τσίπουρο.

Ωστόσο, η κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων με το Μπουρανί δεν γίνεται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς αλλά την Καθαρή Δευτέρα. Οι φαλλοί χρησιμεύουν στο ανακάτεμα της σούπας και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν, κυρίως από τους άντρες προς τις γυναίκες, ενώ ταυτόχρονα ο κόσμος διασκεδάζει με χορό στους ήχους της παραδοσιακής μας μουσικής.