Βαθμολογία

Δεύτερο κρούσμα ηπατίτιδας στην Ειδομένη

Με ηπατίτιδα διαγνώστηκε και δεύτερο άτομο στην Ειδομένη, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Τα στοιχεία του ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ άγνωστο παραμένει επίσης αν το άτομα είχε έρθει σε επαφή με το 9χρονο κορίτσι, που μεταφέρθηκε και αυτό με ηπατίτιδα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, λέει το Reuters, ο ιός της ηπατίτιδας μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού και φαγητού ή με απευθείας επαφή με το άτομο που έχει μολυνθεί.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς υγείας έχει αναλάβει δράση με στόχο την πρόληψη και περιχαράκωση της νόσου στον ευαίσθητο προσφυγικό πληθυσμό.

Ταυτόχρονα στο τηλεγράφημα του Reuters υπογραμμίζεται πως οι ελληνικές Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες απομάκρυνσης των προσφύγων από την περιοχή και οργανώνουν τη μετακίνηση τους σε οργανωμένους χώρους, ενώ, όπως σχολιάζεται, υπάρχει ανησυχία για εξάπλωση της λοίμωξης.

Σχεδόν 41.500 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Στη Μαλακάσα, στο πρώην στρατόπεδο Γερακίνη, δημιουργήθηκε νέο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και εκεί μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά χτες 700 πρόσφυγες. Υπολογίζεται ότι το νέο κέντρο έχει χωρητικότητα 1.000 ατόμων και εκεί είναι η προτεραιότητα να στέλνονται τις επόμενες ημέρες πρόσφυγες από το λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σήμερα σε 41.464. Το τελευταίο 24ωρο 629 άτομα έφτασαν στα νησιά, με αποτέλεσμα ο αριθμός των προσφύγων σε αυτά να φτάσει τους 7.736 (σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο, Ρόδο και Κω).

Συνολικά στην Αττική φιλοξενούνται 10.035 πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους να βρίσκονται στις τρεις δομές, στο Ελληνικό (4.069), στο Σχιστό (1.970) και στο λιμάνι του Πειραιά (2.448).

Επίσης, πρόσφυγες φιλοξενούνται στις Θερμοπύλες (260), στα Τρίκαλα (200), στη Λάρισα (400), στη Δράμα (355), στον Χέρσο Κιλκίς (3.674), στη Νέα Καβάλα Κιλκίς (3.273), στη Νέα Καρβάλη (800) και την Ελευθερούπολη Καβάλας (210), στην Κοζάνη (413), στα Διαβατά (1.958) και στην Κόνιτσα (150).