Βαθμολογία

Αναπόφευκτη η μείωση συντάξεων

Δραστικές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, εθνική σύνταξη στα 288 ευρώ για 15ετή ασφάλιση, μικρότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων και συνολική απόρριψη της αύξησης των εισφορών στους μισθωτούς «έδειξαν» στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας οι εκπρόσωποι των δανειστών, αποδομώντας στο σύνολό της τη φιλοσοφία αλλά και τις κεντρικές παραμέτρους της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό.

Σήμερα, Σάββατο, έχει προγραμματιστεί η δεύτερη κρίσιμη συνάντηση του κουαρτέτου των πιστωτών με τον υπουργό Εργασίας και κεντρικό διακύβευμα το ύψος των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις, καθώς κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Κατρούγκαλος βρέθηκε μπροστά στη «δυσάρεστη έκπληξη» το σύνολο των πιστωτών, και όχι μόνο οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, να απορρίπτει τη λογική της πρότασής του για αύξηση των εισφορών στη μισθωτή απασχόληση.

Καθώς στόχος της αύξησης των εισφορών για την επικούρηση κατά 1,5 μονάδα (1 για τους εργοδότες και 0,5 για τους μισθωτούς) ήταν η κάλυψη των ελλειμμάτων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) ,το οποίο για το τρέχον έτος εκτιμάται σε 600 εκατ. ευρώ, η μείωση των συντάξεων θεωρείται ακόμη και από την ηγεσία του υπουργείου αναπόφευκτη. Για τον λόγο αυτό άλλωστε, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε ως νέα «κόκκινη γραμμή» άμυνας την προστασία των εισοδημάτων από συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) έως 1.300 ευρώ και έκανε λόγο για πιθανές περικοπές σε επικουρικές με βάση τον κανόνα της ανταποδοτικότητας εισφορών - παροχών.

Οπως αποκάλυψε η «Κ», το ύψος του ελλείμματος του ΕΤΕΑ οριοθετεί και το βάθος που θα μπει το μαχαίρι των περικοπών, πέριξ του 20% μεσοσταθμικά. Καθώς βέβαια δεν λαμβάνουν όλοι οι συνταξιούχοι επικουρικές, φουντώνουν τα σενάρια που θέλουν, τελικά, το μαχαίρι να εισέρχεται και στις κύριες συντάξεις, τουλάχιστον στις περιπτώσεις που αυτές ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ και η «προσωπική διαφορά» (ήτοι η διαφορά του παλαιού συστήματος υπολογισμού των συντάξεων με το νέο) ξεπερνά τα 300 ευρώ. Αλλωστε, το κουαρτέτο των πιστωτών εξέφρασε έντονες ενστάσεις στον τρόπο εφαρμογής της «προσωπικής διαφοράς», καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τα εισοδήματα των ασφαλισμένων πριν από το 2002.

Αμεσες περικοπές

Η εμμονή των δανειστών στο τεχνικό κομμάτι του επανυπολογισμού των συντάξεων δεν αποκλείεται να υποκρύπτει την πρόθεσή τους η προσωπική διαφορά να εφαρμοστεί πριν από το 2018 και όχι με πάγωμα των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, όπως προτείνει η ελληνική πλευρά, αλλά με άμεσες περικοπές. Αλλωστε, οι θεσμοί σε όλες τις έγγραφες τοποθετήσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση συνδέουν την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% έως το 2018, με τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών εξέφρασαν έντονες επιφυλάξεις για το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ζητώντας, τουλάχιστον για τα έτη ασφάλισης πριν από τη συμπλήρωση 20ετίας, να μη δίνεται ολόκληρο το ποσό, αλλά κλάσμα αυτού. Πλέον, το υπουργείο Εργασίας διαπραγματεύεται την καταβολή εθνικής σύνταξης στα 288 ευρώ για τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης (15/20 των 384 ευρώ).

Καθώς μάλιστα ο κ. Κατρούγκαλος και η κυβέρνηση στο σύνολό της φαίνονται αποφασισμένοι να μη δεχθούν εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη, οι πιστωτές ζήτησαν μεγαλύτερη σύνδεση εισφορών - παροχών, μέσα από τα ποσοστά αναπλήρωσης των ανταποδοτικών συντάξεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τίθεται η πρόταση για μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης από 0,80% για τα πρώτα 15 έτη ασφάλισης σε 0,70% ή 0,65% και να αυξηθεί για τα 40 έτη ασφάλιση στο 2,20% από 2,00% που προτείνει η ελληνική πλευρά. Διακυμάνσεις, με στόχο την παροχή κινήτρων ασφάλισης, θα υπάρχουν και στα ενδιάμεσα ποσοστά. Να σημειωθεί ότι οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης δεν πρέπει να ξεπερνά το 50% του συντάξιμου μισθού, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να μην πέσει κάτω από 65%.

Επιφυλάξεις εξέφρασαν οι δανειστές, κυρίως δε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τις «εκπτώσεις» στις εισφορές των νέων ελεύθερων επαγγελματιών κατά τα πρώτα πέντε χρόνια έναρξης επαγγέλματος αλλά και για την πρόταση για εισφορές 16% στους αγρότες, καθώς πρόκειται για μόνιμου χαρακτήρα μέτρα τα οποία αλλοιώνουν τη λογική της εφαρμογής ενιαίων κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους.

H Kαθημερινή
(Ρούλα Σαλούρου)