Βαθμολογία

Μείωση των βασικών επιτοκίων

Τη μείωση των ευρωεπιτοκίων σε νέα ιστορικά χαμηλά αλλά και την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αποφάσισε η ΕΚΤ, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο μηδέν, νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από τις τράεπζες στο -0,4%. Ακόμη σε σχέση με το QE αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ, ενώ διευρύνει και τη γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά.

Ειδικότερα, το ΔΣ της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του αποφάσισε:

* Μείωση του βασικού επιτοκίου πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο μηδέν από 0,05%.

* Νέα μείωση των επιτοκίων οριακού δανεισμού στο 0,25% από 0,30%.

* Νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από τις τράπεζες κατά 10 μονάδες βάσης, σε νέα ιστορικά χαμηλά στο -0,4% στην προσπάθειά της να αποθαρρύνει τις καταθέσεις των τραπεζών ώστε να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα.

* Σε σχέση με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), η κεντρική τράπεζα αυξάνει το μηνιαίο όριο αγορών ομολόγων στα 80 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο (από 60 δισ. ευρώ).

* Επιπλέον διευρύνει τη γκάμα των τίτλων που κάνει αποδεκτά. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, θα εισάγει στη σχετική λίστα και ομόλογα επενδυτικής απόδοσης και από άλλες επιχειρήσεις, πλην τραπεζών.

* Επίσης, εισάγει από τον Ιούνιο τέσσερις νέες σειρές εργαλείων παροχής ρευστότητας (TLTRO), με ωρίμανση τεσσάρων ετών, με στόχο να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης. Οπως επισημαίνει η ΕΚΤ οι όροι χρηματοδότησης θα είναι ευνοϊκοί. Οι συνθήκες δανεισμού στις εν λόγω πράξεις μπορεί να είναι όσο χαμηλές είναι το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων.

Οι μειώσεις των επιτοκίων θα τεθούν σε ισχύ από τις 16 Μαρτίου.

Οι αγορές υποδέχτηκαν με ισχυρά κέρδη τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC 40 σημειώνουν άλμα άνω του 2%, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει ράλι 3%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κερδίζει 2,95%.