Βαθμολογία

Λασπότοπος και πλημμυρισμένες σκηνές στην Ειδομένη

Πολύ δύσκολες στιγμές βιώνουν οι περίπου 15.000 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον καταυλισμό της Ειδομένης τις τελευταίες ημέρες. Η βροχή έχει μετατρέψει το έδαφος σε λασπότοπο, ενώ το κρύο, η πείνα και οι αρρώστιες εξαντλούν ακόμα περισσότερο τους ιδιαίτερα ταλαιπωρημένους Σύρους, Ιρακινούς και Αφγανούς.

Αρκετές σκηνές προσφύγων έχουν πλημμυρίσει, τη στιγμή που δυνατότητα πραγματικής θέρμανσης δεν υπάρχει, αφού η βροχή δεν επιτρέπει να ανάψουν φωτιές και, όταν αυτό είναι εφικτό, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική εξαιτίας της χρήσης σκουπιδιών και πλαστικών ως προσανάμματα.

Περίπου 150 πρόσφυγες, μην αντέχοντας τις άθλιες αυτές συνθήκες, μπήκαν σε λεωφορεία και αναχώρησαν για τα Διαβατά ή την Αθήνα.

Τα σύνορα με την ΠΓΔΜ παραμένουν κλειστά για τρίτη διαδοχική μέρα, τη στιγμή που Σλοβενία και Σερβία «σφραγίζουν» το διάδρομο, πιθανότατα έως το διήμερο 17-18 Μαρτίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί η επόμενη σύνοδος κορυφής.

Ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είναι μερικοί από τους φορείς που στέκονται αδιάκοπα στο πλευρό των προσφύγων, παρέχοντας βασικά είδη πρώτης ανάγκης, υπηρεσίες υγείας και πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Επιπλέον, το προσωπικό του νοσοκομείου στο Κιλκίς, παρά τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει, βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, καθώς καθημερινά δέχεται δεκάδες περιστατικά. Συνολικά στη χώρα παραμένουν εγκλωβισμένοι περίπου 36.000 πρόσφυγες και μετανάστες, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων βρίσκεται στην Ειδομένη.