Βαθμολογία

Τσίπρας: «Εκτέθηκαν αυτοί που χτίζουν τείχη»

Θετικά έκρινε ο Αλέξης Τσίπρας τα συμπεράσματα της Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (8/3) χωρίς να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το όλο ζήτημα μπήκε σε σωστή βάση, ώστε να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με στόχο να σταματήσει το Αιγαίο να αποτελεί υγρό τάφο μεταναστών και παράλληλα υπογράμμισε ότι έτσι «εκτέθηκαν αυτοί που χτίζουν τείχη» αδιαφορώντας για την ανθρώπινη διάσταση της εν λόγω κρίσης.

«Η συζήτηση εστιάστηκε πώς θα βρούμε ουσιαστική λύση για τον περιορισμό των ροών από την Τουρκία σε συνεργασία με την Τουρκία. Η Τουρκία ήρθε με δελεαστικές προτάσεις, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Οι προτάσεις έθεταν όρους και ανταλλάγματα που δεν μπορούσαν να αποφασιστούν σήμερα, γιατί δεν ήταν έτοιμα όλα τα μέλη, αλλά και επειδή ορισμένες από τις προτάσεις ήταν υπερβολικές. Θέλουν περαιτέρω διάλογο.

Η συζήτηση, πάντως, μπήκε σε μια σωστή βάση: να έχουμε μια ουσιαστική συνεργασία με Τουρκία για να μην βλέπουμε αυτό που γίνεται μήνες τώρα με ανθρώπους να χάνονται στο Αιγαίο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς θα συνεχίσουμε τη συζήτηση σήμερα Τρίτη στην Σμύρνη για το θέμα της επαναπροώθησης των μεταναστών που δικαιούνται άσυλο αλλά με χώρες Ε.Ε. έχουμε εκκρεμότητα με όσους δεν θέλουν να μοιραστούν το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Σήμερα αυτές οι χώρες εκτέθηκαν, αυτοί που χτίζουν τείχη. Και απομονώθηκαν αν και στόχος τους ήταν να απομονωθεί η Ελλάδα».